ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Szombattól hőségriasztás lép életbe

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 06. 18. Hírek

A következő napokban várható tartós hőség miatt június 19-22. között hőségriasztást adott ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szombaton 0 órától kedd éjfélig rendelte el a másodfokú intézkedését.

Az előrejelzés szerint a hétvégén napközben akár 35 fokig is melegedhet a levegő, és helyenként még a minimumok is 20 fok felett alakulnak. A második fokozat az a riasztási szint, amikor a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Erre figyeljen hőség esetén!

Fontos, hogy a hőségben az autósok vezessenek óvatosan, mert a meleg rájuk nézve is kedvezőtlen hatással lehet.
A vízparton tartózkodók pedig – különösen napozást követően – hűtsék le magukat mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Fontos továbbá odafigyelni a fokozott vízfogyasztásra. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztása viszont kerülendő.

Gyöngyös közterületein az önkormányzat gondoskodott az ivókutak és az ivócsapok üzembe helyezéséről.
Ivócsapot találnak Mátrafüreden az Akadémia úton, Gyöngyösön: a kisvasútnál, a Szövetkezet utcában, a Kócsag utcában a kollégiummal szemben és a Hanisz tér északi végében, a zebra mellett a parknál.
Ivókutak üzemelnek a város frekventált helyein, például a Könyves Kálmán téren, a Hanisz téren és a Fenyő áruház előtt a Kakasos fiú szobránál, valamint a nagyobb játszótereken.
Mindemellett természetesen a közkifolyók is működnek Gyöngyös egész területén.

Gyermeket, állatokat ne hagyjunk az autóban!
Ha valaki autóban hagyott gyermeket, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Senki ne hagyjon továbbá az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek meggyulladhatnak a nagy melegben.

A napon 11 és 15 óra között lehetőség szerint senki ne tartózkodjon, illetve mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Légkondicionált helyiségek Gyöngyösön

A hőségriasztás idején Gyöngyösön bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek az alábbiak: CBA áruház (Mérges út 13.), Gyöngyház (Páter Kiss Szaléz utca 22.), Mátra Művelődési Központ (Barátok tere 3.), Gyöngyszöv COOP (Kócsag utca 11/7.),   Kékes Étterem (Fő tér 7.), LIDL áruház (Budai Nagy Antal tér 10.), OBI áruház (Vásár utca 4.), Penny Market áruház (Kassai utca 24.), SPAR áruház (Jókai Mór utca 57.), SPAR áruház (Dobó István utca 5.), Tesco áruház (Vásár utca 2.).

Tűzveszély!

Meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad.

Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Kiemelt tartalmak