ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Részvételi Költségvetés

2021. 01. 27. Részvételi Költségvetés Utolsó módosítás: 2022. 04. 26. 16:30

A részvételi költségvetés lényege, hogy az adott település költségvetésének egy adott részéről – adott paraméterek mellett – a lakosság közvetlenül dönthet. Világszerte többfajta megoldás van ennek a kivitelezésére, Magyarországon leggyakrabban a helyi lakosságtól várnak javaslatokat, és később maga a lakosság döntheti el szavazással, hogy melyeket valósítsa meg az önkormányzat. Gyöngyös is ezt az utat választotta, még 2021-ben, amikor – a vidéki városok között úttörő szerepet is játszva – elindítottuk a gyöngyösi Részvételi Költségvetés intézményét – a 2019-es választási programnak megfelelően. Gyöngyös Város 2022-ben ismét meghirdette a Részvételi Költségvetés programot.

A Részvételi Költségvetés külön aloldala:

RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉS

Javaslatot bárki beküldhet. Nincs semmilyen megkötés pl. életkorra, lakcímre vagy egyéb másra vonatkozóan. Egy fő több javaslatot is beküldhet papíralapon és online egyaránt. A javaslatok kapcsán szigorú megkötések nincsenek, de néhány tényezőre felhívjuk a figyelmet:

A beérkezett javaslatokat az önkormányzat megvizsgálja, és kiszűri azokat, amelyek valamilyen jogi vagy gazdasági tényező miatt nem valósíthatók meg, vagy már eleve be vannak tervezve az adott költségvetési évre. A megmaradt javaslatok egy, részben gyöngyösi lakosokból álló bizottság elé kerülnek, amely véglegesíti a szavazható javaslatok listáját.

A szűrésen átesett javaslatokról a lakosság dönt szavazással. A szavazás főbb szabályai, paraméterei:
Mindenkinek 3 szavazata van, azaz szavazhat 1, 2, vagy 3 javaslatra.

A Részvételi Költségvetés külön aloldala:

RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉS

kiemelt tartalmak