ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Ne dőljön be a csalóknak!

2022. 08. 17. Hírek

Újra megjelentek az úgynevezett unokázós csalók Heves megyében – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály, amely fontos tanácsok mellett néhány közelmúltbeli példát is megosztott a hasonló esetek megelőzése érdekében.

2022. július elején egy 61 éves férfi bejelentést tett a rendőrségen, amely szerint egy ismeretlen hívószámról felhívta valaki és közölte vele, hogy a fiát Németországban kábítószer birtoklás miatt a rendőrségen fogva tartják. Szabadon bocsátása érdekében óvadékot kellene fizetni, közel 60.000 Eurót kellene utalni. Nagyon megijedt, de szerencsére megszakította a beszélgetést és gyorsan felhívta a fiát, aki megnyugtatta, hogy az ismeretlen telefonáló által közöltekből semmi nem igaz, vele minden rendben van, az édesapját viszont feltehetően csalók akarták megkárosítani.

A 84 éves D.J.-né nem volt ilyen szerencsés. Őt 2022. augusztus 15-én napközben hívta fel ismeretlen telefonáló, aki azt állította magáról, hogy rendőr, és közölte, hogy a sértett fiát fegyvercsempészés miatt letartóztatták, de váltságdíjért cserébe ki lehet váltani. A csaló 8 millió forint átadására szólította fel az asszonyt, akinek azonban nem volt otthon ennyi pénze, de közel két millió forintot át tudott adni a lakásán rövid időn belül megjelenő ismeretlen elkövető részére. A rendőrséget az unokája értesítette, akit sajnos csak a pénz átadását követően hívott fel.

  • Idősebb hozzátartozóik részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat, hívják fel figyelmüket a csalókra!
  • Fokozott fenntartással kezeljék az olyan telefonhívásokat, váratlanul jelentkező idegeneket, amikor valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége! Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat és ne árulják el, mennyi pénzt tartanak otthon!
  • Ellenőrizzék le a telefonon kapott információ, balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóság tartalmát!
  • Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!
  • Hívják a Rendőrséget: 112! Bátran kérjenek segítséget!

Ne feledjék, ha baj van, a Rendőrség az, aki segíteni tud és ezt nem pénzért teszi! Aki pénzt kér a segítségért, az a bűnöző!

Amennyiben nem történt bűncselekmény a sérelmükre, de kaptak hasonló tartalmú telefonhívást, kérjük, értesítsék a Rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

Kiemelt tartalmak