Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nagyszabású felújítás két gyöngyösi átmeneti otthonban

2024. 01. 31. Hírek Utolsó módosítás: 2024. 02. 15. 15:27

Mintegy 50 millió forintból újul meg a Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona Gyöngyösön. A kistérségi feladatokat ellátó intézmények felújításához a Procter & Gamble 30,5 millió forinttal járul hozzá a 2024-ben indult Élhető otthon társadalmi felelősségvállalási programjának keretében.

A Procter & Gamble 30 éve van jelen Magyarországon, gyöngyösi gyára 10 évvel ezelőtt épült, azóta szoros kapcsolatot ápol a város önkormányzatával – emelte ki Hiesz György polgármester, aki felidézte: a vállalat korábban 135 millió forinttal járult hozzá a Jeruzsálem úti bölcsőde és óvoda felújításához, most pedig két olyan intézmény felújításában segít, amely nem csak a Gyöngyösi Kistérség 25 települése, hanem Eger, Hatvan, Jászberény, Vecsés és Kazincbarcika számára is együttműködés keretében biztosítja a családok és gyermekek átmeneti ellátását. Hiesz György azt mondta, ez az összefogás jó példa minden magyar település számára, és megköszönte a P&G-nek, hogy csatlakozik ehhez az összefogáshoz. „Profitorientált világunkban nem mindennapi élmény megtapasztalni, hogy egy multinacionális vállalat számára fontosak a helyi emberek és a közösség nehézségei, és hogy a segítő szándékon túl valós lépésekre pénzt is áldoz” – fogalmazott a polgármester.

Robert Carrio, a Procter & Gamble gyöngyösi gyárának igazgatója úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy a vállalat Élhető otthon programjának első állomása Gyöngyösön valósul meg, ez pedig a gyár gyöngyösi dolgozói számára is rendkívül fontos. Krubl Yvette, a Procter & Gamble kommunikációs vezetője arról beszélt, tíz éves gyöngyösi jelenlétük során megismerték a helyi emberek nehézségeit, körülményeiket, és szerettek volna valamivel hozzájárulni a közösség számára szükséges, de saját forrásból nem feltétlenül megoldható fejlesztéshez, hiszen minden szám és statisztikai adat mögött valós emberi történetek húzódnak.

A Gyöngyösi Családok Átmeneti Otthona 1999-től működik a városban 25 férőhellyel, mely 2008-tól kibővült a 12 fős Gyermekek Átmeneti Otthonával. A két intézményben tavaly összesen százan kaptak átmeneti ellátást. Tekintettel a magas kihasználtságra, a tárgyi és környezeti feltételek fejlesztése mindig aktuális. „Egy olyan helyzetben, amikor valakinek nincs hová mennie, az átmeneti otthon nyújtotta biztonság lehetőséget teremt az újrakezdésre. Amellett, hogy meghatározott ideig megoldja a lakhatás problémáját, a helyszínen dolgozó szociális munkások segítenek felkészülni az intézményből való kilépés utáni önálló és önfenntartó életre” – mondta Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

A két intézmény felújítása során a közös terek és a vizesblokkok is megújulnak, és felkészítik az intézményeket a csecsemők fogadására, miután egyre többen veszik igénybe egészen kis gyermekkel az otthonok szolgáltatásait. A felújítás összes költsége mintegy 50 millió forint, amit 30,5 millió forinttal támogat a Procter & Gamble és kiemelten négy márkája (az Oral-B, a head & shoulders, a Pampers és az always), a fennmaradó részt pedig a fenntartó Gyöngyösi Kistérség Többcélú Társulása biztosítja. A felújítási munkálatok várhatóan februárban kezdődnek, és a jelenlegi tervek szerint az átadás még tavasz végéig megtörténik.

Krubl Yvette hozzátette, szeretnék, ha ez program hosszú távon országos szintűre bővülve további települések számára teremtene lehetőséget a fejlesztésre. „Valódi eredményt elérni csak hosszútávú, elkötelezett stratégiával lehet.” Az együtt gondolkodás és a segítő hozzáállás példája remélhetőleg mások számára is inspirációt jelent majd.

Kiemelt tartalmak