ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Mustgáz mérgezés miatt kellett kimenteni két embert – egy gyakorlat szerint

2021. 10. 01. Hírek

Két személyt kellett kimenteniük egy veszélyes gázzal telített pincéből a tűzoltóknak- persze csak egy gyakorlat keretében. Az egyik gyöngyösi borászat pincéjében zajlott akció célja az volt, hogy a szakemberek felkészüljenek a mustgáz okozta veszélyhelyzetekre, valamint, hogy felhívják a figyelmet a színtelen, szagtalan gáz veszélyeire.

A gyakorlat szerint két ember rosszul lett egy mustgázzal telített borospincében. A tudtukon kívül elromlott a szellőztető rendszer, így saját erejükből már nem tudtak kijönni – őket mentették ki a katasztrófavédelem szakemberei.

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Gyöngyösi TV-nek elmondta, a balesetek megelőzése érdekében nagyon fontos a pince megfelelő szellőztetése, és ajánlatos szén-dioxid érzékelőket is telepíteni. Továbbá, ha a pincébe lemegyünk, működhet az úgynevezett gyertyás módszer is – mikor egy gyertyát cipelünk magunk előtt és nézzük, hogy az elalszik-e. Ajánlatos egy kéziszerszámra, lapátra rátenni, és minél közelebb a földfelszín felé hordani magunk előtt, hogy ha a gyertya elalszik, a pincében életveszélyes körülmények vannak, azonnal hagyjuk el.

Szerencsére az elmúlt években nem volt mustgázhoz köthető tragédia Heves megyében, ám ha mégis ilyet balesetet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét! Továbbá semmilyen körülmények között ne közelítse meg a helyiséget, ezzel ugyanis saját életét kockáztatná.

Borítókép: Gyöngyösi TV

Kiemelt tartalmak