Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Megújul a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

2022. 11. 16. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 11. 25. 12:03

2022. december 1-jén megújul a Gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) jelzőrendszeres házi segítségnyújtási szolgáltatása, amely a segélyhívásra azonnal reagál, legyen a segélykérő akár az otthonában, akár távol attól.

A KHSZK megújult jelzőrendszeres házi segítségnyújtási rendszere a korábbi elavult rendszerekhez képest számos előnnyel rendelkezik:

  • 2 irányú hangkommunikáció,
  • GPS-WIFI helymeghatározó,
  • elesés érzékelés, riasztás,
  • vízálló IPX6 szabványnak megfelelően,
  • időskori demenciában szenvedők számára folyamatos helymeghatározás, zónaelhagyás esetén riasztás,
  • idősbarát töltéstechnológia, mágneses csatlakozóval,
  • hordható zsebben, karpánttal, övcsipesszel vagy nyakba akasztva is,
  • magyar hang alapú visszajelzés az eszköz használata közben,
  • nincs szükség bonyolult telepítésre, műszaki szakemberre,
  • nincs szükség egyéb eszköz társítására.

Sok idős szeretne aktív életet élni, kirándulni, önállóan bevásárolni, vagy csak sétálni egyet a parkban. Olyan eszközt nyújtunk a számukra, amely az otthonukban és az otthonukon kívül is használható anélkül, hogy bármilyen szakértelmet igényelne. A segélyhívó egy nyakban, zsebben vagy csuklón hordható, mindössze 35 gramm súlyú szerkezet, amely egyetlen gombot tartalmaz. A beépített SIM-kártyának köszönhetően az ország bármely területén működik, a GPS-alapú helymeghatározásnak köszönhetően pedig az egészségügyi szakemberek pontosan tudják, hová kell menniük.

A gomb megnyomásakor kétirányú hangkommunikációra van lehetőség, a segítségre szoruló – mintha csak egy kihangosított mobiltelefonon beszélne – el tudja mondani, mi történt, milyen típusú segítségre van szüksége, az egészségügyi végzettséggel és tapasztalattal rendelkező diszpécser pedig eldönti, hogy a KHSZK munkatársait vagy a mentőket, szükség szerint más szerveket – például katasztrófavédelem, rendőrség – riasztja. A gondozói segítség a közvetlen lakókörnyezetből történő riasztás esetében fél órán belül megérkezik. Lakókörnyezeten kívüli jelzéskor – bárhol is legyen a segítségkérő – a diszpécserközpont azonnal intézkedik, és kérésre a közeli hozzátartozót is értesíti.

Az eszköz rendelkezik elesésérzékelővel, melynek köszönhetően érzékeli a zuhanást vagy a hirtelen sebességváltozást, és ezt követően automatikus riasztást küld a központba. A „biztonságos zóna” funkció segítségével behatárolható egy adott terület, melyet elhagyva, vagy oda belépve szintén jelzés érkezik a diszpécsereknek. Akkumulátorának hosszú készenléti ideje jóvoltából akár 2-3 napig is üzemkész marad egy feltöltéssel. Ha lemerül, egyszerűen csak rá kell helyezni a töltőjére, amely a beépített mágnesnek köszönhetően azonnal a helyére igazítja a szerkezetet, így elkerülve a pontatlan csatlakozást, és biztosítva a töltést.

A Gyöngyösi Kistérség 25 településén elérhető jelzőrendszeres házi segítségnyújtási szolgáltatásról a KHSZK oldalán talál bővebb információt, és az igénylőlapot is onnan tudja letölteni.

Kiemelt tartalmak