ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Megsokszorozódik a helyi járatok száma Gyöngyösön

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 07. 16. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 08. 09. 13:37

Több mint száz újabb járat forgalomba állításával újul meg a helyi közösségi közlekedés Gyöngyösön – döntött július 15-ei rendkívüli testületi ülésén a város képviselő-testülete. A szolgáltatás az utasoknak az eddigieknél jóval kedvezőbb feltételeket kínál úgy, hogy az utazás díja az év végéig nem emelkedik.

Nagyon hiányoznak az elvont adóbevételek a város kasszájából
A kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára kormányrendeletben biztosított, csökkentett mértékű adófizetés mintegy 279 millió forintos várható bevételkiesést okoz Gyöngyösnek – tájékoztatta a testületet Kovács Róbert, a városháza pénzügyi igazgatója.
A lecsökkent iparűzési adóbevétel mellett további hiányt jelent az önkormányzatnak az elmaradt 100 millió forintos gépjárműadó, és szintén hiányzik a költségvetésből kieső 100-100 millió forintos idegenforgalmiadó- és a parkolási bevétel.
Részben a Covid-19 járvány okozta termeléskiesés miatti adócsökkenések, részben a kormány általi elvonások mintegy 1 milliárd forinttal csökkentették a város mozgásterét, melyet csekély módon csökkent az az alig 26 millió forintos többlet, amire az adókból számíthat az önkormányzat. A pénzügyi igazgató felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy legyenek óvatosak, és a második félévben gyakoroljanak önmérsékletet az új kötelezettségvállalások kapcsán.

Augusztus 23-tól jelentősen javul a helyi járatos közlekedés
Huszonhat helyi járat mellett több mint száz helyközi járat bevonásával oldja meg a helyi közösségi közlekedést Gyöngyösön a város önkormányzata.
A tervek szerint augusztus 23-tól lép életbe a képviselő-testület által jóváhagyott új helyi járatos menetrendet. A szolgáltatás újdonsága, hogy a helyi járatokon kívül a városon belüli közlekedésbe bevonják a Gyöngyösön közlekedő egyes helyközi járatokat is.
A helyi járatokkal való szolgáltatást a Volánbusz Zrt. munkanapokon 16 járattal, szombatonként 6, vasárnap pedig 4 járattal biztosítja. A vasárnapi közlekedésnél figyelembe vették a misék időpontját is. Ezt a helyi járatos autóbuszvonalat a Volánbusz több mint száz városon belül közlekedő helyközi járattal egészíti ki.
A közösségi közlekedés ilyen formájú megteremtésével jelentősen bővül az eddigi helyi járatos szolgáltatás, ám ennek ellenére az év végéig a gyöngyösieknek nem kell többet fizetniük a jegyekért és a bérletekért.
Emellett a korábbiakkal ellentétben elegendő lesz csak az úgynevezett összvonalas bérletet megvásárolni, amely az év végéig havonta 4830 forintba kerül majd, és minden járaton használhatják az utasok. Természetesen továbbra is lesz lehetőség 250 forintért előre megváltani a jegyet, vagy az autóbuszon, a sofőrtől menetjegyet vásárolni 300 forintért.
Az új menetrendet augusztusban az önkormányzat minden háztartásba eljuttatja, valamint közzéteszi a Gyöngyösi Újságban és a város honlapján (gyongyos.hu) is.

Napközis tábort szervez az önkormányzat a kisdiákoknak
Miután az állmai fenntartásban lévő általános iskolákban a szünidő utolsó hónapjában nem gondoskodtak a kisdiákok ellátásáról, Gyöngyös önkormányzata nyári napközis táborokkal oldja meg augusztusban a gyerekek felügyeletét.
Az önkormányzatnak nem feladata a nyári napközi megszervezése, de kötelességének érzi, hogy segítse a családokat, és a gyermekek ne maradjanak felügyelet nélkül, amíg a szüleik dolgoznak. Sok szülő a tavaszi veszélyhelyzet idején kénytelen volt a nyári hónapokra szánt szabadságát kivenni arra az időszakra, amíg a nevelési, oktatási intézmények kötelezően zárva tartottak. Az önkormányzat három turnusban, augusztus 2-6., 9-13., valamint 16-19. között szervez nyári napközis tábort a 6-12 éves korosztály számára a gyöngyösi önkormányzat az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A táborba jelentkezés határidejét július 20-ig meghosszabbították.
Az előzetes igényfelmérés alapján hetente legalább húsz fős csoportoknak biztosít majd a város érdekes és hasznos kulturális, illetve szabadidős tevékenységet. A gyerekek felügyeletét pedagógusok, iskolavédőnők és iskolai szociális segítők látják majd el. A tábor 3 millió forintos költségét az önkormányzat fedezi. A szülőknek gyermekük háromszori étkezéséért kell csak fizetniük. A szolgáltató kiválasztására pályázatot ír ki az önkormányzat. Jelentkezi az alábbi dokumentum kitöltésével lehet.

Most is különösen ügyel az idősek védelmére az önkormányzat
A kormány harmadik védőoltásra vonatkozó döntését megelőzve július 15-én a város képviselő-testülete úgy határozott, hogy szükség esetén vállalja a 65 év feletti helyi lakosok tesztelését annak érdekében, hogy az érintettek megbizonyodhassanak arról, hogy a covid elleni védőoltást követően a szervezetükben található-e elegendő antitest.
Gyöngyös önkormányzata a pandémiás helyzet kezdete óta különös figyelmet fordít arra, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel megóvja a koronavírus által legveszélyeztetettebbeket, a 65 év felettieket és a krónikus betegségben szenvedőket. Ennek jegyében a képviselő-testület döntése alapján a város 65 év feletti lakosainak laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatára fordítanák a Koronavírus Védelmi Alapban rendelkezésre álló 2,8 millió forintot. A teszt alkalmas arra, hogy kimutassa, az oltással rendelkezők szervezetében megfelelő-e az antitestes védettség.
A kormány – a szakma és az önkormányzatok nyomására – július 16-án jelentette be, hogy bizonyos esetekben szükség van a védőoltás harmadik dózisának beadására. A vírussal szembeni védekezésben azonban továbbra is nagyon fontos szerepet játszik, hogy minél többen beoltassák magukat azok közül, akik még egyáltalán nem éltek az oltás lehetőségével. Különösen igaz ez az idősekre és a fiatal korosztályra.

Sport- és kulturális programokat támogatnak
Idén 2,5 millió forintot osztott fel a képviselő-testület alapítványok, intézmények, nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek támogatására, melyek 24 általános célú sporttevékenység megvalósításához nyújtottak be pályázatot. Emellett egymillió forint jutott a város költségvetéséből a bölcsődei és óvodai sportfoglalkozások megszervezésére.
Szintén 2 és fél millió forint jutott olyan magánszemélyek, civil szervezetek, intézmények és nemzetiségi önkormányzatok, valamint alapítványok megsegítésére, melyek kulturális, közművelődési és művészeti tevékenységhez kértek pályázat útján támogatást.

Jövőre is fogadná a város a Tour de Hongrie-t
Gyöngyös önkormányzata évek óta helyszínt biztosít a Tour de Hongrie kerékpárverseny megszervezéséhez. A város volt, hogy anyagi támogatást adott, legutóbb pedig helyszínt biztosított a Kékestetőre vezető hegyi befutóhoz. A képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat idén is benyújtja pályázati szándéknyilatkozatát annak érdekében, hogy a város 2022-ban is szakaszhelyszíne, rajtvárosa legyen a Magyar Kerékpáros Körversenynek. Az önkormányzat az ehhez szükséges anyagi hozzájárulást szponzori támogatások bevonásával szeretné megteremteni. Az önkormányzat reméli, hogy a hegyi befutót továbbra is Kékestetőn rendezik majd meg a szervezők, hiszen Gyöngyös mindig szívesen fogadja a kerékpáros sportág világelit csapatait. A versenyközvetítés révén pedig a világ több országában is megismerhetik Gyöngyöst.

Kiemelt tartalmak