Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Márciusra készül el az aradi vértanúk emlékműve

2023. 09. 01. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 09. 11. 11:18

Gáspár Géza szobrászművész készíti el az aradi vértanúk szoborcsoportját – döntött a képviselő-testület augusztusi, rendkívüli ülésén, amelyen egy új ifjúsági központ létrehozásáról, sporttámogatásokról és a farkasmályi pincesor renoválásáról is határoztak a grémium tagjai.

Gáspár Géza készíti el az aradi vártanúk szobrát

Még a 2023-as költségvetés elfogadásakor döntött arról a grémium, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél felállítja a 13 aradi vértanú bronz mellszobrát. Az alkotások elkészítésére 4 művésztől kért ajánlatot az önkormányzat, a képviselők pedig Gáspár Géza szobrászművész pályázatát fogadták el, így az alkotásokat ő készítheti el. A 13 életnagyságú mellszoborból álló szoborcsoport költsége mintegy 19 millió forint, felavatását 2024. március 15-én tervezik.

Sporttámogatásokról döntöttek

A képviselők hosszan tárgyaltak a Gyöngyösi Atlétikai Klub labdarúgócsapatának támogatásáról. Az egyesület részére az NB III.-as szerepléssel járó pluszköltségek miatt 15 millió forintos támogatást hagyott jóvá korábban a grémium, amely az összeg második részletének folyósítását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a pályára lépő játékosok 70 százaléka gyöngyösi vagy környékbeli legyen. A képviselők hozzájárultak a második részlet folyósításához, a 70 százalékos arányt pedig az őszi idény egészére vonatkoztatva fogják vizsgálni.

A képviselő-testület az Energia SC kérelmére 4 millió forintos támogatást nyújt az egyesület részére. A klub támogatási kérelmét júliusban még nem fogadta el a grémium, miután a 2023-as évre megítélt 7,5 millió forintos támogatáson felüli dotációt elsősorban a felnőtt labdarúgók fizetésére tervezte fordítani a klub. A döntést követően az önkormányzat és az egyesület vezetői tárgyalóasztalhoz ültek, és megegyeztek a klub támogatásának feltételeiről, így az Energia ismét benyújtotta kérelmét, ezúttal azonban vállalta, hogy az utánpótlás-nevelés finanszírozására fordítja a plusztámogatást, amit a képviselők ebben a formában már támogatni tudtak.

A képviselő-testület közel 15 millió forintos támogatást hagyott jóvá öt sportegyesület számára. Azok a klubok részesültek a támogatásban, amelyek piaci alapú bérleti díjat fizetnek a létesítményeket üzemeltető önkormányzati társaságnak, az önkormányzat pedig arra tett vállalást, hogy ennek a bérleti díjnak az 50 százalékát támogatásként visszaadja az egyesületeknek.

Új ifjúsági központ jöhet létre

Kávézóként, kulturális és kiállítótérként is működő ifjúsági központ kialakítására nyújt be pályázatot az önkormányzat a kassai Rovás Egyesülettel közösen az Európai Unió Interreg programjának keretében. A központ létrehozására mintegy 600 millió forintos támogatást nyerhet el a gyöngyösi önkormányzat. A tervek és előkészítő dokumentumok elkészítéséhez mintegy 40 millió forintos előleget biztosít az önkormányzat a pályázatot lebonyolító Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. számára, azonban ez a költség elszámolható lesz majd a pályázat keretében.

Felújítják a Borpalota épületét

Hamarosan megkezdődik a Koháry utcában álló, helyi védelem alatt álló Borpalota épületének teljeskörű felújítása. A jelenleg is borászatként üzemelő épületet 1907-ben a Gyöngyös-Visonta Borértékesítő Szövetkezet építette eklektikus stílusban. Állapota az elmúlt száz évben jelentősen leromlott, ezért teljeskörű felújításra szorul, ami forgalomkorlátozással jár majd, az épület sajátosságai miatt pedig közterületet is használatba kell venni. A grémium mostani döntésével ehhez járult hozzá.

Folytatódik a támfalépítés Farkasmályban

A farkasmályi történelmi pincesor déli részén a támfal egy része 2020-ban leomlott, amelyet a következő évben az önkormányzat helyreállított, azonban már akkor láthatók voltak olyan további statikai problémák, amelyek miatt beavatkozásra lesz szükség. A támfal helyreállítására vonatkozó közbeszerzést az önkormányzat lefolytatta, amelynek alapján a beruházás mintegy 19 millió forintba kerül majd.
A Fő tér 10. szám alatt lévő önkormányzati ingatlanegyüttes tetőszerkezetének állapota radikálisan leromlott, ami azonnali beavatkozást tesz szükségessé. A képviselők összesen 40 millió forintot hagytak jóvá a szükséges felújításra, amelynek egy része idén, másik része jövőre valósulhat meg.

Bursa Hungarica: Gyöngyös 2024-ben is csatlakozik

A gyöngyösi önkormányzat jövőre is csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjrendszerhez. Az ösztöndíjra a felsőoktatási intézményben tanuló vagy oda készülő, nehéz anyagi körülmények között élő gyöngyösi diákok pályázhatnak, akiknek az ösztöndíját a helyi és a vármegyei önkormányzati, valamint állami forrásból fedezik. A pályázatot október elején írja ki az önkormányzat, amely a 2024-es költségvetésben 3 millió forintot különített el az ösztöndíjra.

Felújítási tervet fogadtak el

A képviselő-testület elfogadta a víziközművek 2024-2038 közötti időszakra vonatkozó gördülő fejlesztési tervét. Az előterjesztés tárgyalása során jelen volt Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta: a társaság a megemelkedő villamosenergia-árak miatt nehéz időszakon van túl, az államtól kapott támogatásnak köszönhetően azonban gazdálkodása egyensúlyba került, és magas műszaki minőségben látja el feladatát a tulajdonos önkormányzatokkal, köztük a gyöngyösivel is együttműködve.

Új orvos a II. számú fogorvosi körzetben

A II. számú fogorvosi körzet fogorvosa, Szabóné dr. Kolyvek Eszter szeptember 30-ával felmondta a körzet ellátására vonatkozó szerződését az önkormányzatnál. A praxis további ellátására dr. Felsőbányai Borbála Ildikó jelentkezett, aki október 1-től változatlan helyen látja el a körzet fogorvosi feladatait, és átveszi a VI. számú iskolai, ifjúsági fogászati körzet ellátását is.

Kiemelt tartalmak