Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Már megvásárolható az új Gyöngyösi Kalendárium

2022. 12. 07. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 12. 15. 14:23

Idén 34. alkalommal jelent meg a Gyöngyösi Kalendárium. A karácsonyi ajándéknak is kiváló kötet idén is számos értékes írással örvendezteti meg a városunk múltja és jelene iránt érdeklődőket.

A szomszédban dúló orosz–ukrán háború okozta rendkívüli gazdasági nehézségek nem csupán a háztartásokat, hanem a város életét is érintik, azonban a számos megszorító intézkedés ellenére az önkormányzat továbbra is fontosnak tartja a hosszú múltra visszatekintő kulturális hagyományok – így a soron következő Gyöngyösi Kalendárium – megőrzését – írja a könyv bevezető gondolatai között Hiesz György polgármester.

A kalendárium lapjain helyet kaptak városunk kiemelkedő személyiségei, akik munkásságukkal, szakmai és civil eredményeikkel mind a helyi közösség gyarapodását szolgálták – a kultúra, az oktatás vagy éppen az egészségügyi területén. Az idén a 90. születésnapját ünneplő dr. Fülöp Lajost az életéről, a nevelői tevékenységéről, a tudományos munkásságáról, a lokálpatriotizmusáról kérdezték. Fülöp Lajos tanár úr a vele készített interjú mellett saját írásával maga is gazdagította az idei kiadványt: személyes barátjával, a magyar költészet kiemelkedő alakjával, Illyés Gyulával való találkozásáról ír. Hozzá hasonlóan Matinné Szabó Katalin zenetanár, a Musica Mansueta Kamarazenekar vezetője és dr. Faragó Tibor, Mátrafüred jól ismert családorvosa is egyaránt a hivatásának szentelte az életét.

A város jelenének és múltjának legalább ilyen fontos részét képezik azok a helyek, intézmények vagy vállalkozások, amelyek mellett nap mint nap elhaladunk anélkül, hogy felfigyelnénk rájuk vagy eszünkbe jutna, mennyire hozzátartoznak a „gyöngyösiességünkhöz”, illetve azok a „hétköznapi” gyöngyösiek, akikkel nap mint nap találkozunk, szóba elegyedünk, vagy éppen beülünk az autójukba anélkül, hogy bárkinek is eszébe jutna, hogy szakmájukról, életükről, helyi kötődésükről kérdezzük őket, pedig Gyöngyös nélkülük is üresebb lenne. Ezért is hiánypótló mű az idei kalendárium: „megszólaltat” olyan átlagembereket és intézményeket, melyek sokak számára ismerősek lehetnek.

A Gyöngyösi szép szavakban szívmelengető történetek és versek sorakoznak, melyek mind egy-egy művészi vénával megáldott gyöngyösi tollából születtek, a kötet utolsó fejezete pedig ismét bemutatja a város sportéletének legfontosabb eseményeit és szereplőit.

Az önkormányzat kiadásában, a Gyöngyösi Médiaközpont gondozásában megjelenő Gyöngyösi Kalendárium megvásárolható a Líra gyöngyösi könyvesboltjaiban, a Gyöngyösi TV ügyfélszolgálatán és a Tourinform Irodában.

Kiemelt tartalmak