ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Különdíjat kapott Gyöngyös a Virágos Magyarország versenyen

2022. 11. 19. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 11. 28. 14:36

Különdíjat nyert el a gyöngyösi önkormányzat a Virágos Magyarország versenyen. A szakmai zsűri a mátrafüredi Öreg néne őzikéje játszótér megépítéséért fejezte ki elismerését.

Rekordszámú nevezés mellet rendezték meg idén az ország legjelentősebb környezetszépítő versenyét, a Virágos Magyarországot. A Magyar Turisztikai Ügynökség által életre hívott versenyen 339 önkormányzat 439 pályázatát bírálta el a 150 tagú szakmai zsűri.

A nagyvárosok kategóriájában Debrecen, a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül pedig Makó képviselői vehették át a fődíjat, míg Zalakaros lett a fődíjas ezer főnél népesebb kisváros, a legkisebb falvak közül Gyugy lett a legvirágosabb település.

Gyöngyös sem távozott elismerés nélkül a pénteki díjátadóról, ahol az önkormányzatot képviselő Kévés Tamás alpolgármester különdíjat vehetett át a mátrafüredi Öreg néne őzikéje természetközeli játszótér megépítéséért. Az áprilisban átadott tematikus játszóteret a mátrafüredi parkerdő fejlesztését célzó európai uniós támogatású beruházás keretében alakította ki az önkormányzat a népszerű kirándulóhelyen. A természetes környezetükbe megjelenésükben és kialakításukban is illeszkedő, gyártó által felületkezelt, impregnált játékelemek a kisebb gyerekek szórakoztatására épültek, a kicsik biztonságáról öntött gumiburkolat gondoskodik.

A Virágos Magyarország szakmai zsűrije általánosságban kiemelte, hogy az aszályos nyár ellenére érkezett rekordszámú pályázat is rámutat arra, mekkora jelentősége van a helyi közösségek számára a zöld környezet folyamatos fejlesztésének. A klímaváltozás hatásaira számos település reagál technológiaváltással, illetve a telepített növénykultúra megváltoztatásával. Egyre többen alkalmaznak egynyári virágok helyett évelőket, vagy fordítanak figyelmet a fásításra, de az esővíz felhasználására is mutattak jó példákat a települések.

Az ország legtöbb közösséget megmozgató és legpatinásabb környezetszépítő versenye 2023-ban ünnepli fennállásnak 30-ik évfordulóját, ebből az alkalomból számos érdekességgel készül majd a szervező bizottság a következő versenyidényben.

Kiemelt tartalmak