Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Küllemében és tartalmában is megújult az önkormányzat honlapja

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 29. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 05. 06. 14:10

Elindult Gyöngyös új honlapja. Megőrizve és kibővítve a korábbi weboldalra jellemző informatív jelleget, a modern köntösbe öltöztetett honlap egy egészen új szemléletet tükröz, melyen csaknem minden olyan információ megtalálható, amit a gyöngyösiek, a városba érkező turisták vagy az itt befektetni szándékozó üzletemberek kereshetnek.

Csaknem tíz éve indult az előző gyongyos.hu, azóta nagyon sok minden változott Gyöngyös életében és az informatika világában is, ezért már időszerű volt egy új városi honlap készítése. A régi oldallal ellentétben, az új weboldal készítésekor figyelembe vették, hogy egyre többen nagy kijelzős okostelefonokon böngésznek a neten. Ez azt jelenti, hogy a honlap arculatterve először mobilra készült el, és csak ezt követően hozták létre az asztali változatot, de az úgynevezett mobile first szemlélet az egyes funkciók kialakítása során is prioritás volt.

– Az új honlap egyszerű, könnyen kezelhető és felhasználóbarát, továbbá igen sokrétű. A mondás szerint a jó bornak is kell a cégér. Gyöngyösnek is szüksége van reklámra, hogy a helyiek és a város iránt érdeklődők is megismerjék azokat az értékeket, melyekkel Gyöngyös rendelkezik. Egyebek mellett ebben is segít az új weboldal – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kárpáti István, az új városi honlap kialakítását koordináló alpolgármester.

Az új gyongyos.hu nem csak küllemében, tartalmában is megújult. Már a nyitóoldalon megtalálhatók azok a tartalmak, melyek – a korábbi mérési eredmények alapján – a legkeresettebbek a honlaplátogatók körében. Ilyen a hulladékszállítással, az egészségügyi ellátással, a koronavírussal vagy a városháza telefonkönyvével kapcsolatos információk.

A weboldal egyaránt kiszolgálja a gyöngyösieket és a város, valamint a Mátra turizmusa iránt érdeklődőket. Számos olyan tartalom került fel a honlapra, melyek létrehozásában városi szintű együttműködés alakult ki: az önkormányzati intézmények mellett sok segítséget adott a Mátra Múzeum és a Károly Róbert Campus is, de számos magánszemély is küldött anyagokat.

Az új interaktív felületek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az oldal látogatói közvetlen kapcsolatba lépjenek az önkormányzattal. A lakossági bejelentő használata révén a lakosok könnyen és egyszerűen tudnak hibákat bejelenteni vagy javaslatokat tenni.

Újdonság a weboldalon a város pénzügyeinek a bemutatása. Az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége elektronikus formában is közzétenni Gyöngyös költségvetését, ez eddig is megtörtént, de mostantól a K-Monitor közreműködésének köszönhetően az érdeklődők a bonyolult excel táblázatok helyett egy külön aloldalon, könnyen érthető és gyorsan átlátható grafikus ábrák segítségével is tájékozódhatnak a városi büdzséről.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Berényi Miklós, a K-Monitor munkatársa elmondta: Gyöngyös az első olyan vidéki város, amely az általuk kifejlesztett nyílt forráskódú informatikai programot használja. Eddig erre csak budapesti kerületi önkormányzatoknál volt példa.

Mindemellett helyet kapott az oldalon a város elmúlt öt évének költségvetési anyaga is. A dokumentumokat eredeti formában töltötték fel.

Az új gyongyos.hu részletesen bemutatja az elmúlt másfél évtized helyi, több, mint 10 milliárd forintnyi európai uniós fejlesztéseit, továbbá a jelenleg is zajló és a még megvalósításra váró beruházásokat is.

Újdonság az oldalon, hogy az önkormányzat működését a korábbinál részletesebben mutatják be. Például a választási körzetek képviselőt egy utcanévkeresővel és egy beágyazott térképpel ellátott felületen is megtalálhatják az érdeklődők. Emellett a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kapott a környezetvédelem témaköre is.

Kárpáti István elmondta: a megújult webes felület elkészítésére korábban pályázatot írt ki az önkormányzat, melyre hét pályázat érkezett. Ezek közül az ár-érték arányt figyelembe véve választották ki a nyertest.

– A covid miatti gazdasági bizonytalanság okán különösen fontos volt az átgondolt és tudatos pénzügyi szemlélet. Külön öröm, hogy a honlap elkészítésére tavaly előirányzott költségnek csupán az egynegyedét használtuk fel. Ez annak is köszönhető, hogy több feladatot mi magunk végeztünk el a weboldal kialakítása során – tájékoztatott az alpolgármester hozzátéve: az új honlap elindult, de közel sem tekinthető véglegesnek, hiszen jellegéből és rendeltetéséből adódóan folyamatosan új funkciókkal fejlesztik majd, és új tartalmakkal töltik meg. Mindehhez számítanak a lakosság észrevételeire és javaslataira.

Kiemelt tartalmak