Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Közönségkedvenceknek szavazott bizalmat a zsűri

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 07. 12. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 07. 27. 08:48

A nagyrédei Bárdos Pincészet 2020-as évjáratú Szürkebarátja (Pinot Grigio) lett 2021-ben Gyöngyös Város Bora. Idén a Polgármester Bora címet az Ákos Pince Muscat Ottonel és Cserszegi Fűszeres házasításából született, szintén 2020-as évjáratú Bodzás bora nyerte el. A borászok a nyertesnek járó díjat július 24-én, szombaton vehetik át a Mátrai Bornapok keretében.

A Horkay András borszakértő által vezetett szakmai zsűri és a Lefler Péter borász vezette társadalmi zsűri 9 pincészet 26 bormintája közül választotta ki a győztes borokat.
Gyöngyösön az 1990-es évek vége óta hagyomány, hogy a hegyközségi borverseny arany- és ezüstérmes borai közül minden évben megválasztják azt a bort, amely egy éven keresztül reprezentációs céllal képviseli a várost, népszerűsítve Gyöngyöst és a Mátrai borvidéket.

A pandémiai miatt már két éve elmaradt a hegyközségi borverseny, így hosszú idő óta a július 12-ei városbor-kiválasztás volt az első olyan alkalom, amikor a hegyközség még eddig nem ismert kínálatából kellett kóstolniuk az ítészeknek.

Várkonyi Judit a társadalmi zsűri tagjaként értékelte a versenybe benevezett borokat

Horkay András borszakértő a borbírálatot követően elmondta: kiváló, úgynevezett tiszta borokat kóstolhattak, könnyen felismerhető fajtajegyekkel. Előnyként említette továbbá, hogy különösen a győztes borok könnyen fogyaszthatók, így biztos kedvence lesz majd mindegyik a borfogyasztóknak.
A szakmai zsűri tagja volt továbbá Répási László borszakértő, Deme Péter, a nagyrédei pincészet főborásza, Csernyik István nagyrédei hegybíró, valamint Hiesz György Gyöngyös polgármestere, aki a győztes borokat méltatva kiemelte: hibátlan, szép borokat kóstoltak, így a legtöbb pontszámot elnyert 6 bor közül nem volt könnyű győztest hirdetniük.

Végezetül Lefler Péter borász kiemelte: igaz, zsűritársai, a gyöngyösi születésű Várkonyi Judit írónő és a Miss Mood-ként ismert Mező Dorottya, valamint Szerdahelyi Zoltán, a VAMAV ügyvezető igazgatója, illetve Karancsi Zsolt, a Hyginett Kft. igazgatója nem szakavatottként értékelték a borokat, ennek ellenére a társadalmi zsűri véleménye sokszor egybe csengett a szakmai zsűri álláspontjával. Mindez arra utal, hogy a versenyre nevezett borok nem okoztak csalódást senkinek.

A győztes termelők és borászok a július 23-25. között megrendezett Mátrai Bornapokon vehetik át az elismeréseket.

A városborválasztáson készült képgalériát itt megtekintheti.

Kiemelt tartalmak