ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Komoly fejlesztésekről döntöttek a képviselők

2021. 10. 12. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 10. 26. 09:55

Újabb 50 millió forintból folytatódnak a városban a fejlesztések, tovább korszerűsítik a közvilágítást, megújul a Jeruzsálem Úti Bölcsőde konyhája és az Olimpia úti orvosi rendelők – egyebek között erről döntöttek a képviselők a rendkívüli ülésen.

Fejlesztéseket terveznek városszerte
Módosította a város idei költségvetési rendeletét a képviselő-testület az október 11-én megtartott rendkívüli ülésen. A módosítást egyéb, időközben bekövetkezett gazdasági, pénzügyi változás is indokolta. Ilyen volt például, hogy az egyes nyertes pályázatokhoz igényelt költségnövekmények pozitív elbírálást kaptak, továbbá több közbeszerzési eljárás is lezárult. A változtatást indokolták továbbá a városban fontos fejlesztések megvalósítása is, melyre 50 millió forintot szánt a testület. A módosítást követően az önkormányzat általános tartaléka továbbra is jelentős, mintegy százmillió forint. A város a következő időszakban is az óvatos, takarékos gazdálkodás híve, mert kiszámíthatatlan, hogy milyen elvonások, vagy a covid miatti rendkívüli intézkedések okozhatnak váratlan, negatív helyzetet a költségvetésben.

Új LED-es lámpákat szerelnek fel
Új LED-es lámpatest felszerelésével folytatódik a közvilágítás korszerűsítése Gyöngyösön. A fejlesztés a Duránda városrészt és Sástót érinti, ahol a beruházással teljes lesz a lámpacsere. A helyszíneknél előnyt élveznek a kamerákkal megfigyelt területek, ahol sok esetben nem elegendő a megvilágítás.
Tavaly és tavalyelőtt több mint háromezer hagyományos lámpát cserélt le az önkormányzat korszerű LED-es lámpára. Az idei költségvetésben tízmillió forint áll rendelkezésre a munka folytatására, melyből az északnyugati városrész és Sástó korszerűsítésére több mint 7,6 millió forintot költenek el. A fennmaradó 2,4 millió forintot szintén lámpatestek cseréjére fordítják a város egyéb területein.

Orvosi rendelőt és konyhát korszerűsítenek
A képviselő-testület egyetértett azzal, hogy az önkormányzat szerződést kössön a Városgondozási Zrt.-vel a Jeruzsálem Úti Bölcsőde konyhájának, valamint az Olimpia út 10. alatti V. és XII. számú felnőtt háziorvosi rendelők felújítása kapcsán.
A több mint 40 millió forintos konyhakorszerűsítés költségének felét egy, az önkormányzat által benyújtott nyertes pályázat fedezi. Az ehhez szükséges önerőt, több mint 21 millió forintot a város biztosítja.
A beruházás keretében a tagintézmény konyhájában helyiségek újulnak meg, szakipari és épületgépészeti, épületvillamossági felújítást hajtanak végre, valamint új konyhai kis- és nagygépeket, illetve konyhai eszközöket is beszereznek.
Szintén egy 50 százalékos támogatási intenzitású nyertes önkormányzati pályázatnak köszönhetően újulhatnak meg az Olimpia úti háziorvosi rendelők.
A mintegy 38 millió forintba kerülő beruházás során megújulnak a XII. és V. számú rendelők, valamint azok közös helységei, az épület utólagos homlokzati és lábazati hőszigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést, az elektromos hálózatot és a berendezéseket, továbbá akadálymentesítik az épületet.

A címer és a logó színei köszönnek vissza a turisztikai feliraton
Még szeptember végén döntött a képviselő-testület arról, hogy egy új, „GYÖNGYÖS” feliratot helyeznek el a belvárosban. Az óriás betűkből készülő városnév-feliratot a Szent Bertalan-templom és a zeneiskola között helyezik majd el. A szelfipontként is szolgáló új turisztikai feliratban a városi címer és logó színei jelennek majd meg.

Segítik a lakópark épülését
A rendkívüli testületi ülésen döntöttek a képviselők a város településrendezési tervének módosításáról is annak érdekében, hogy egységes építési szabályozás alá tartozhasson több tavaly értékesített önkormányzati terület. Az egykori mátrafüredi strand és óvoda, valamint az önkormányzat korábbi üdülőjének csaknem kéthektáros területén – melyet az ingatlan új tulajdonosa további magánterületek megvásárlásával gyarapított – egy korszerű lakópark épül.

Kiemelt tartalmak