Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Ingyenesen biztosít raklapokat komposztáló készítéséhez az önkormányzat

2023. 04. 20. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 05. 22. 09:39

Komposztáló keretté összeállítható fa raklapokat kínál fel az önkormányzat ingyenesen a családi házas gyöngyösi ingatlantulajdonosok számára. Az igényléseket május 25-ig várjuk.

A lakossági zöldhulladék kezelése Gyöngyös közigazgatási területén a hulladék-közszolgáltatónak való átadással vagy helyben történő komposztálással történhet. A közszolgáltatási díj terhére kéthetente edényben vagy lebomló zsákban gyűjtött 3×120 liter, továbbá 0,5 m3 kötegelt zöldhulladék adható át a közszolgáltatónak. Ezen a mennyiségen felül a darabonként 300 Ft-ért megvásárolható lebomló zsákokban bármilyen mennyiségű zöldhulladékot elszállítanak. A zsák díja az elszállítás és kezelés költségét fedezi.

Nagy méretű és mennyiségű lakossági zöldhulladék átvételét díj ellenében a közszolgáltató NHSZ Mátra Nonprofit Kft. (tel.: 37/311-894) szabad kapacitásának függvényében, a Terra-Vita Környezetgazdálkodási Kft. (tel.: +36 30 370-5230) pedig a szállítandó zöldhulladék jellegétől függően tudja vállalni. A zöldhulladék átvételének feltétele annak tisztasága, azaz ne tartalmazzon vegyes települési-, vagy veszélyes hulladékot.

A hulladék kezelésének másik, környezetbarát módja a zöldhulladék házi komposztálása, amelyhez a Gyöngyös Városi Önkormányzat komposztáló keretté összerakható fa raklapokat kínál fel ingyenesen a családi házas ingatlantulajdonosok számára.

Az ingatlanonként igényelhető 4–6 db raklapból 1,8 m3-es, sarokba, kerítés mellé felállítható, vagy szabadon álló komposztkeret készíthető, ami egy átlagos nagyságú kiskert növényi hulladékának komposztálására alkalmas. A keret összeállításához szükséges sarokpántokat és facsavarokat az ingatlantulajdonosnak kell beszereznie. A mellékelt komposztálási kisokos segít a komposztálásban. A fa raklapok magaságyás készítésére is felhasználhatók.

A fa raklapokat a városgazda munkatársai az igénylő számára házhoz szállítják!

Az igényelt faelemeket kizárólag komposztkeret vagy magas ágyás késztéséhez lehet felhasználni, vegyestüzelésű kazánban, vagy nyílt téren elégetni tilos! A faelemek felhasználást a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják.

A komposztkeret vagy magas ágyás készítéséhez felajánlott fa raklapok iránti igényt az alábbi elérhetőségeken jelezheti 2023. május 25-ig: munkaidőben a 06-37-769-110 telefonszámon, vagy a szabadne.eniko@gyongyosph.hu e-mail címen név, cím és elérhetőség (e-mail, telefon), valamint igényelt darabszám megadásával.

A kiosztást a rendelkezésre álló raklapok mennyiségéig tudjuk teljesíteni a beérkező igények sorrendjében.

Köszönjük a környezetért tett fáradozásait!
Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság

A raklapokból ehhez hasonló keret készíthető.

A borítókép illusztráció: Pixabay.com

Kiemelt tartalmak