Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Ingyenes marad a rotavírus elleni oltás

2022. 10. 27. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 12. 01. 17:05

Jövőre is térítésmentesen biztosítja a rotavírus elleni védőoltást a gyöngyösi csecsemőknek az önkormányzat – döntött a város képviselő-testülete októberi ülésén. A gazdasági helyzet kedvezőtlen változásai miatt a grémium díjemelésekről is határozott.

360 forint lesz a parkolási díj egy órára

December elsejétől emelkedik a parkolás díja a gyöngyös fizetőparkolókban. A jelenlegi 320 forintról óránként 360 forintra változik a díj, amely utoljára több mint két évvel ezelőtt emelkedett. Szombaton ugyanakkor az eddigi 14 óra helyett csak 13 óráig tart majd a díjfizetési időszak, és az év végi ünnepek alatt is marad a megszokott díjmentesség, vagyis december 23-a és január 2-a között nem kell fizetni a parkolásért a városban. A parkolási rendelet módosításával arról is döntött a testület, hogy azon építkezéseknél, amelyeknél telken belül nem tudják az előírt parkolószámot kialakítani, egy parkolóhelyet egymillió forintért tudnak majd megváltani, ebből az összegből az önkormányzat az ingatlan 500 méteres körzetében épít parkolót. Az összeg az építőanyagok drágulása miatt emelkedett.

Drágul az élelmiszerek ára, többe kerül az óvodai étkezés

Emelkedik az étkezés díja a gyöngyösi bölcsődékben, a családi bölcsődében, óvodákban – a Mátrafüredi Tagóvoda kivételével –, valamint az Északi Agrárképzési Centrum Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumában, vagyis azokban az intézményekben, ahol az önkormányzati intézmények konyháiban elkészített ételt fogyasztják a gyerekek. A többi intézményben, ahol a Mátra Party Kft. szolgáltatja az ételt – például a Mátrafüredi Tagóvodában vagy az iskolákban – , szeptember 1-jén emelkedtek a díjak. A képviselő-testület az alapanyagárak emelkedése miatt a nyersanyagnormák és a térítési díjak november 1-jétől történő 20 százalékos emeléséről határozott. Emelkedik a bölcsődékben a gondozás díja is, amely az energia drágulása miatt a jelenlegi napi 250 forintról 350 forintra változik.

Jövőre is ingyenesen jár a rotavírus elleni oltás

Az önkormányzat 2016 óta biztosítja térítésmentesen a rotavírus elleni védőoltást a gyöngyösi csecsemők számára. A képviselők úgy döntöttek, az ingyenes oltási programot jövőre is folytatják, vagyis a védőnői gondozást igénybe vevő 6-24 hetes csecsemők részére 2023-ban is biztosítják a védőoltást. A programra mintegy 9,5 millió forintot fordít jövőre a város.

Követi az inflációt az önkormányzati dolgozók bére

A szakszervezet javaslatára húsz százalékkal emelkedik az önkormányzati foglalkoztatottak illetményalapja július 1-jétől. Az illetményalapot a kormány 2008 óta nem emelte, de megadta a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy saját hatáskörben emeljenek rajta. Gyöngyösön a központi 38 650 forinttal szemben 50 000 forint az illetményalap mértéke, amely azonban így is elmarad sok hasonló nagyságú városban alkalmazott illetményalaptól. A képviselő-testület döntésével az illetményalap visszamenőlegesen 20 százalékkal emelkedik, és hasonló mértékű béremelésre számíthatnak a személyi illetményben részesülő köztisztviselők is. A béremelést a növekvő rezsiköltségek, valamint az infláció nyomán emelkedő fogyasztói árak miatt látta szükségesnek a szakszervezet, amelynek javaslatát elfogadta a grémium, amely a további városi közalkalmazott, például az óvodapedagógusok bérfejlesztésével a 2023-as költségvetés tárgyalása során foglalkozik majd.

Támogatások

A képviselő-testület összesen közel 5 millió forintos támogatást nyújt öt sportegyesületnek, amelyek tao-támogatásból üzleti alapú bérleti díjat fizetnek az önkormányzatnak. Ez többéves gyakorlat, azonban a gazdasági helyzetre és a megemelkedett energiaárakra való tekintettel a grémium idén úgy határozott, hogy csak a költségvetésben erre a célra elhatárolt összeggel támogatja az egyesületeket, nem egészíti ki azt az általános tartalék terhére.

A képviselők kétmillió forintos visszatérítendő támogatást ítéltek meg a Maxi Rádió számára, amelynek el kell hagynia az eddig használt ingatlanát, és a költözés költségeinek támogatásáért fordult a grémiumhoz.

Önkormányzati cég üzemelteti a kálváriaparti sportpályákat

Az önkormányzat háromoldalú megállapodást kötött a Hatvani Tankerületi Központtal és a Heves Megyei Szakképzési Centrummal a kálváriaparti iskolakomplexum sportpályáinak hasznosításáról. A megállapodás értelmében a sportudvar az önkormányzati tulajdonú Gyöngyösi Sportfólió Kft. üzemeltetésébe kerül. A sportudvart egy fedett sportpark helyeként képzelte el hasznosítani az önkormányzat, a Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Program keretében megvalósuló beruházásokat azonban a kormány leállította, így egyelőre nem tudni, mikor valósulhat meg a pályázati elképzelés. A pálya megőrzi jelenlegi oktatási funkcióit, és a lakosság előtt is megnyitják majd.

Módosul a lakásrendelet

A grémium néhány ponton módosította az önkormányzat lakásrendeletét. A bérleti szerződések ezentúl egyértelműbben tartalmazzák majd a bérlők kommunálisadó-fizetési kötelezettségét, ami természetesen eddig is terhelte a lakókat – mint minden ingatlanhasználót –, azonban a tapasztalatok alapján sokan elmulasztották befizetni az adót. A szerződés kitér majd az udvarok, kertek gondozásának kötelezettségére is. A módosítás pontosításokat tartalmaz az ingatlanért bérlakást programmal kapcsolatban is. A konstrukció lényege, hogy az ingatlanukat az önkormányzatnak eladásra kínálók a vételér mértékéig bérlakást kapnak az önkormányzattól, így megnyugtató módon lehet rendezni a lakhatását azoknak, akik valamiért nehéz anyagi helyzetbe kerültek, de ingatlantulajdonnal rendelkeznek.

Gyöngyös Város Szociális Ügyéért

A képviselők döntöttek a Gyöngyös Város Szociális Ügyéért kitüntetés odaítéléséről, amelyet idén Vargáné Kárpáti Ildikó, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ gyermekjóléti központjának szociális munkása veheti majd át a szociális munka napja alkalmából rendezendő városi ünnepségen.

Emléktáblát állítanak Zeltner Imre tiszteletére

Emléktáblát helyeznek el a Barátok terén Zeltner Imre tiszteletére. A Vidróczki Néptáncegyüttes alapítójának emléktábláját az idén fennállásának 60. évfordulóját ünneplő együttes jelenlegi vezetője, Ombódi András kezdeményezte, pénzügyi fedezetét az egyesület saját költségvetéséből és adakozásból teremtenék elő. A grémium támogatta a javaslatot, és több lehetséges helyszínt is megvizsgált, végül pedig úgy döntött, hogy a kezdeményezők által is javasolt helyre, a Barátok terén, a Mátra Művelődési Központtal szemközt áll majd az emléktábla, amelyet a helyi kulturális élet további meghatározó alakjainak emlékműve követhet majd. A 2021-ben elhunyt Zeltner Imre a Vidróczki Néptáncegyüttes alapítója, Gyöngyös Pro Civitate-díjas díszpolgára.

Kiemelt tartalmak