ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Indul a gombaszezon, legyen nagyon óvatos

2021. 11. 02. Hírek

A meleg ősznek és a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően hamarosan kezdetét veszi a gombaszezon a Mátrában is. Fontos, hogy a gyűjtők mindenképpen vizsgáltassák meg egy szakemberrel a saját szedésű gombákat, ugyanis a sejtmérgező kalaposok fogyasztása halálos is lehet. A gyöngyösi Köztársaság téri piacon és a Vezekényi utcában egész évben díjtalanul működik a gombavizsgálat.

Mielőtt elindulnánk gombát szedni, nem árt utánanézni, hogy az adott helyen szabad-e gombát gyűjteni, ugyanis magánerdőben vagy nemzeti parkokban tilos gombászni. Érdemes elkerülni az olyan szennyezett helyeket is mint például az úttest, vagy egy ipari terület környéke.

Nagyon fontos, hogy a különböző gombafajokat elkülönítve gyűjtsük, mert ha csak egyetlen egy halálosan mérgező gomba is kerül a kosárba, akkor egyáltalán nem lehet fogyasztani a gombából, amit szedtünk.

Jó tanács, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit már ismerünk, be tudjuk azonosítani, és meg tudjuk állapítani, hogy ehető-e.
Még ha jó ismerői is vagyunk a gombáknak, akkor is minden esetben vigyük gombaszakellenőrhöz a gombákat, mert ha mérgező kerül az asztalra, annak halálos következménye is lehet.

A gyöngyösi Köztársaság téri piacon az üzemeltető Városgondozási Zrt. egész évben díjtalanul biztosítja a gombavizsgálatot. A gombavizsgálói engedéllyel rendelkező szakértők, Erős Mariann (06 30 340-8831) és Kiss Dénes (06 30 399-1244) minden nap délelőtt 10 óráig hívhatók telefonon.

Nem csak a gyöngyösiek és a környékbeliek, hanem bárki, aki a Mátrában kirándul, akár hétvégén is, 0-tól 24 óráig kérheti Szekrényes József segítségét Gyöngyösön, a Vezekényi utca 7/1. szám alatt. A gombaszakértő – aki a 06 20 473 5114-es telefonszámon is elérhető – az önkormányzat megbízásából évek óta segít abban, hogy az erőben vagy a mezőn összegyűjtött kalaposok közül csak az ehetőket vigyük haza.

Jó tudni azt is, hogy immár két éve magáncélra legfeljebb két kiló gombát lehet engedély nélkül gyűjteni.

Kiemelt tartalmak