Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Így védheti meg otthona biztonságát

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 24. Hírek

Mindannyiunk rémálma, hogy egyszer arra érünk haza, hogy otthonunkba betörtek. Mégis talán kevésbé vagyunk elővigyázatosak, mert azt gondoljuk, hogy velünk ez nem történhet meg. Hogy valóban ne történhessen meg, érdemes pár biztonsági lépést megtenni otthonunk és értékeink védelme érdekében.

Tartsa be a következő biztonsági lépéseket!

1. A védelem tervezése

A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Ezért mindenképpen alaposan ellenőrizze a lakás, lakóház nyílászáróit egészen a második emeletig, attól magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtóét.

2. A környezet vizsgálata

Elsősorban azt kell megvizsgálni, van-e olyan tárgy az ablakok közelében, ami jó létra lehet egy betörő számára. Villámhárító vezetékére, esőcsatornára, házhoz közel álló fára és hasonló dolgokra kell gondolni. Ha van ilyen, tegye meg a szükséges ellenlépéseket.

A fa koronája visszavágható, az esőcsatorna, egyéb vezeték szakszerűen távolabb helyezhető.

Fontos a bejárati ajtó és a nyílászárók környezetében a növényzet olyan módon történő alakítása, hogy ne takarják el azokat, ezáltal a betörőt sem.

A láthatóság érdekében hasonlóképpen fontos a jó világítás, lehetőség szerint alkalmazzon mozgásérzékelő lámpákat!

3. A bejárat és a nyílászárók védelme

A bejárat a betörés szempontjából a lakás legkritikusabb pontja. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de még a családi házaknál is az ajtó felfeszítés a legelterjedtebb módszer. Sokszor rossz minőségű mind az ajtó, mind a zár, ami megkönnyíti a betörő dolgát. A minimális biztonság megteremtése érdekében fontos megismerni a biztosítók elvárásait, és azoknak megfelelő ajtók, zárak szakszerű beszerelése és alkalmazása.

Az ablakokra jó megoldás lehet védőfólia alkalmazása, jó szolgálatot tehet a redőny és legbiztonságosabb a védőrács.

4. Elektronikai védelem, riasztók alkalmazása

Míg a hívatlan látogató azon szorgoskodik, hogy bejusson lakásunkba, fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk, valaki jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba. Felszerelhetünk helyi szirénákat, zajkeltőket, ebben az esetben hívjuk fel a szomszédok figyelmét a hang- illetve fényjelzés jelentésére.

Másik megoldás az úgynevezett távriasztás. Ennek lényege, attól a pillanattól, hogy a betörő dolgozni kezd, az otthonunktól távolabb egy erre szakosodott központ észleli a behatolást, és azonnal riaszt, értesíti a tulajdonost, a helyszínre küldi az embereit, illetve a rendőrséget.

5. Az otthon tárolt értékek biztonsága

Ha nem muszáj, ne tároljon otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, nem mindennap használatos ékszereket, kötvényeket, stb. Bízza ezt bankra! Ha mégis, alkalmazzon az értékek őrzésére széfet. És ami ehhez kapcsolódóan szintén nagyon fontos, ismerje az értékeit, készítsen róluk értékleltárt, fényképet!

6. Néhány alapvető magatartás szabály

A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátása, de könnyen behatolhatnak rajta (teraszajtó, függő folyosóra nyíló ablak, ajtó) akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!

Lakótársaival gondoskodjanak a helyiségek megfelelő zárásáról (lépcsőházak, közös tárolók, pincék)!

Végzettségét, címeit, családi állapotát ne tüntesse fel a névtábláján, elég a vezetéknév!

Idegeneket ne engedjenek be a lakásba! Ha idegenek érkeznek váratlanul, értesítse szomszédait, hozzátartozóit, kérjen segítséget a Rendőrségtől a 112-es segélyhívó számon

Ha hosszabb távollétre készül, feltétlenül értesítse azokat a személyeket, akikben megbízhat, és távollétéről lehetőleg ne tájékoztassa a nagyvilágot az interneten keresztül! Kössön biztosítást, hogy ezzel is védje az értékeit.

Kiemelt tartalmak