ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Igény esetén nyári napközit szervez a város

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 07. 07. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 07. 27. 08:48

Nyolc hónap után ismét személyes részvétel mellett ülésezett Gyöngyös képviselő-testülete. A képviselők a napirendi pontok tárgyalását megelőzően egyperces néma főhajtással emlékeztek a pandémia idején a koronavírus-járvány miatt június végéig elhunyt 123 gyöngyösire, többek között a város kiemelkedő polgáraira: Püspöki Győzőre, Barcs Aladárra, Matus Miklósra, Kósik Istvánra, Szekrényes Tamásra, Ivanics Sándorra, dr. Mózer Albertre, Huszár Andrásra, Kiss Antalra és Zeltner Imrére, valamint a városhoz ezer szállal kötődő Szőke Mátyásra.

Nyári napközit szervezne a város
Elfogadta a képviselő-testület a 2021-es évre szóló költségvetési rendelet módosítását. Ennek kapcsán azzal a feladattal bízta meg a grémium a Közigazgatási Igazgatóságot, hogy ha igény mutatkozik rá, augusztusra szervezze meg a kisgyermekek felügyeletét biztosító nyári napközit, illetve előzetesen készítsen egy felmérést arról, hogy kik vennék igénybe a szolgáltatást.
Erre azért van szükség, mert a tankerület a korábbiaktól eltérően az idén nem szervezett nyári napközit a kisiskolásoknak, akik nem maradhatnak felügyelet nélkül, amíg a szüleik dolgoznak. Sok szülő a tavaszi veszélyhelyzet idén kénytelen volt a nyári hónapokra szánt szabadságát kivenni arra az időszakra, amíg a nevelési, oktatási intézmények kötelezően zárva tartottak. Az ülésen elhangzott: az önkormányzatnak nem feladata a nyári napközi megszervezése, de kötelességének érzi, hogy segítse a családokat.
A nyári napközire szánt költség nagysága attól is függ majd, hogy mennyien veszik igénybe a szolgáltatást.
A takarékos gazdálkodás következtében a költségvetés módosítására vonatkozó napirend kapcsán szó esett arról, hogy mintegy 130 millió forintos tartalékkal rendelkezik az önkormányzat. Ennek felhasználásáról a feladatellátás biztonsága érdekében nem született határozat.

A táborról tájékoztató leírást, valamint a részvételhez szükséges szülői nyilatkozatot itt találja:

Plusz forrás jut infrastruktúra-fejlesztésre
A költségvetés általános tartaléka terhére biztosít 2,3 millió forintot a város Sástón, a Farkas utca, valamint csaknem négymillió forintot a gyöngyösi központi autóbusz-állomás útburkolat-javítására. Ez utóbbira azért van szükség, mert mintegy 130 négyzetméteres felületen balesetveszélyessé vált az önkormányzati területen lévő út.
Az idei költségvetés módosítása lehetőséget biztosít arra is, hogy a Városrendészeti Igazgatóság részére egy új gépkocsit vásároljon lízingszerződéssel csaknem hatmillió forintért.

Módosított rendezési terv
A Hotel Ózon további fejlesztéseihez igazodva módosították Gyöngyös településszerkezeti tervét és helyi építési szabályzatát. Így a szálloda olyan szabadidős tevékenységek kialakításához szükséges erdőművelésből kivont zöld területtel gyarapodhat, melynek nagy része továbbra is beépítetlen marad.
Szabályozta továbbá a grémium annak a mintegy 45 hektáros ipari területnek a felhasználását, amely tavaly területcsere révén került az önkormányzat tulajdonába egy új ipari park kialakítása miatt.

Novemberig rendel dr. Mangó Gabriella
Elfogadta a testület az I. számú felnőtt háziorvosi körzetben helyettesítést biztosító Hórusz Kft. felmondását. Eszerint novembertől már nem dr. Mangó Gabriella látja el a körzet betegeit. Az önkormányzat eleget téve az egészségügyi alapellátás biztosítására vonatkozó kötelező feladatának, pályázati felhívást tesz közzé a praxis betöltésére.

Több óvodás lehet négy csoportban
A képviselők jóváhagyták Gyöngyös Város Óvodái intézményvezetője kérelmét, és engedélyezték, hogy a Platán Úti, az Epreskert Úti és a Mátrafüredi Tagóvoda négy csoportjában a maximális létszám átlépésével kezdődjön el szeptemberben az új nevelési év.
Az intézményekben a változás nem befolyásolja a nevelési feladat ellátását, melyet a jelenlegi pedagógus és pedagógiai asszisztens létszámmal és a rendelkezésre álló eszközökkel is el tudnak látni.

Alapítványokat segítenek
A testület döntött arról is, hogy képviselői és polgármesteri javaslatra százezer forinttal támogatják az Együtt Gyógyulni Könnyebb Alapítványt és ötvenezer forinttal segítik a Pro Musica Ének-Zenei Alapítványt.

Újraindul a közfoglalkoztatás
A grémium döntése szerint a tavasszal újra indult közfoglalkoztatás augusztusban újabb lehetőséggel bővül Gyöngyösön. A teljes egészében támogatott finanszírozású program legfeljebb 25 fő képzését is lehetővé teszi.

Kiemelt tartalmak