Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Horváth László nyerte a választást

2022. 04. 04. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 04. 08. 10:01

Horváth László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az országgyűlésiképviselő-választást a Heves megyei 2. számú választókerületben. A parlamentben kétharmados többséget szerzett a jelenlegi kormánypárt, az egységes ellenzéknek 56, a Mi Hazánknak 7 képviselője lesz.

Vasárnap tartották az országgyűlési képviselők választását Magyarországon. A Gyöngyös központú Heves megyei 2-es választókerület 56 településén is reggel hat és este hét óra között várták a szavazókat. A 74 809 választópolgár közül 51 393-an adták le voksukat, ami a 69,5 százalékos országos átlagnál valamivel alacsonyabb, 68,7 százalékos részvételi arányt jelent. A képviselői helyért öt jelölt versengett.

A választást a Fidesz-KDNP jelöltje, a körzetet eddig is képviselő Horváth László nyerte a szavazatok 55,7 százalékával. A második legtöbb szavazatot, a voksok 35,5 százalékát az Egységben Magyarországért jelöltje, Dudás Róbert szerezte. Hétfő kora délutánig a szavazatok 99,18 százalékát dolgozták fel. Heves megye mindhárom választókerületében fideszes képviselőt választottak: Horváth László mellett Pajtók Gábor és Szabó Zsolt jutott be a parlamentbe. A 106 egyéni mandátum közül 88-at a Fidesz-KDNP, 18-at az Egységben Magyarországért pártszövetség nyert el.

Az Országgyűlésben kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP pártszövetség, amely a pártlistákra leadott szavazatok 53,29 százalékát nyerte el, ezzel 47 képviselői helyhez jutott, így összesen 135 képviselővel lesz jelen a parlamentben. A hatpárti ellenzéki összefogás 38 listás képviselői mandátumot szerzett a listás szavazatok 34,89 százalékával, így összesen 56 helyet tudhat magáénak, a szavazatok 6,15 százalékát megszerző Mi Hazánknak pedig hét listás képviselője lesz. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egy nemzetiségi képviselőt delegálhat az Országgyűlésbe.

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás

Kiemelt tartalmak