ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Hogy mindenki hazaérjen- fokozott ellenőrzések a 24-esen

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 14. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 04. 20. 10:30

A közút nem versenypálya, éppen ezért a balesetek elkerülése érdekében a rendőrség fokozottan és visszatérően végez ellenőrzéseket mind a 24-es számú főút mátrai, mind a 2505-ös számú út bükki szakaszán. Hangsúlyozzák, hogy ez nem a motorosok ellen, hanem a motoros érdekében történik.

A rendőrség tájékoztatása szerint a balesetek elsősorban kanyarokban történnek a helytelen sebességválasztás miatt. Ezt támasztják alá az elmúlt évek motoros baleseteivel kapcsolatban végzett elemző-értékelő tevékenység során tapasztaltak, mely szerint a balesetek során jellemző sebesség többségében 50 km/h és 70 km/h között volt.

A Mátra, illetve a Bükk hegység igen közkedvelt a motoros társadalom körében. Ennek megfelelően nem csak megyénkből, hanem az ország más részeiről is érkeznek ide kétkerekezők.

Nem szabad elfelejteni, hogy a motor úgy működik, ahogyan a vezetője adja neki a gázt, az energiát. Amilyen a motor vezetője, olyan a motor működése, a motoros közlekedése. Ezt bizonyítja, hogy már az elmúlt hétvégén is történt személyi sérüléssel járó motoros baleset a 24-es főút mátrai szakaszán. Tavaly közel 50 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet okoztak motorosok és segédmotorosok, melyből sajnálatos módon 4 halálos tragédiával végződött.

A motorosok által okozott balesetekről általánosságban elmondható, hogy jellemzően a sebesség hibás megválasztása, azaz a relatív gyorshajtás jelenti a problémát, illetve az ehhez kapcsolódó vezetéstechnikai hiányosság.

A motorkerékpározásnak vannak írott és íratlan szabályai:

Motorozás előtt mindig tájékozódni kell az időjárási- és útviszonyokról.

Csak kifogástalan műszaki állapotú, érvényes kötelező felelősségbiztosítással rendelkező motorkerékpárral lehet útnak indulni.

Mindig be kell tartani a KRESZ vonatkozó szabályait.

Az irányváltoztatást hátratekintés után jelezni kell.

A sávok és az összefüggő gépjárműoszlopok közötti szlalomozás életveszélyes, hiszen az autónak holttere van. Nem elég, hogy a motoros lát, fontos, hogy őt is lássák – olvasható a police.hu-n.

Kiemelt tartalmak