ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Heves Megyei Családokért Díjjal tüntették ki a könyvtárat

2022. 06. 17. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 24. 10:09

Több kitüntetés mellett a Heves Megyei Családokért Díjat is átadták a Heves Megyei Közgyűlés június 17-i ülése előtt. Az elismerést a gyöngyösi képviselő-testület felterjesztésére a Vachott Sándor Városi Könyvtár is megkapta. A díjat Farkas István, a könyvtár igazgatója vette át a megyeházán pénteken délelőtt.

Mesevetítés a fiókkönyvtárban

A városi könyvtár többévnyi előkészítő munka után, Heves megyében másodikként elnyerte a Minősített Könyvtár címet, a minősítési folyamat során a kritériumok között az egyik legfontosabb szempont a családokra való odafigyelés volt.

A könyvtárban az elmúlt években számos, a családok számára fontos fejlesztést hajtottak végre. Akadálymentes bejárat és lift teszi lehetővé a babakocsival érkezők eljutását valamennyi részlegbe, pelenkázót, családi mosdót alakítottak ki, a kisgyermekek öltözködését a kicsik igényei szerint kialakított ruhatár segíti, a babával érkező édesanyák számára pedig a szoptatás lehetősége is biztosított.

A könyvtár számos rendezvényt szervez a családok számára: családi fabrika, szünidei foglalkoztató, napközis táborok, babaolvasó klub, családi vetélkedők, népmese napja – csak néhány példa a rendszeresen megvalósított programok közül. A pandémia idején, amikor a könyvtárat nem lehetett látogatni, a könyvtár munkatársai a játszóterekre települtek ki, és ott találkoztak a gyerekekkel. Mindemellett számos klubot működtetnek, amelyek a csecsemőkortól a nyugdíjaskorig nyújtanak programot a családok számára.

A könyvtár rendhagyó irodalomórák szervezésével segíti az iskolák oktató tevékenységét, az általuk lebonyolított helytörténeti vetélkedő pedig hozzájárul ahhoz, hogy a városban élő és tanuló fiatalok kötődjenek a településhez, ismerjék meg a város múltját.

A napokban egy újabb elismerést kapott a bibliotéka: tündérkönyvtáros címet nyert Borbélyné Babus Enikő, a könyvtár gyermekkönyvtárosa. Az elismerést a Kolibri Kiadó és Bosnyák Viktória, a Tündérboszorkány-trilógia szerzője, a Tündérkönyvtárosok Szövetségével karöltve ítéli oda minden évben az olvasók ajánlása alapján.

Kiemelt tartalmak