Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Hazánkban sem ritka egy-egy nagyragadozó az erdőben

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 25. Hírek

Tavaly márciusban Mátranovákon farkastámadásról számoltak be. Az ordas egy gazdaság juhállományát tizedelte meg. Augusztusban medvét láttak a Mátrafüreden túrázók. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nagyragadozót figyelnek meg hazánkban.

Magyarországon az Északi-középhegységben élnek nagyragadozók. A farkas már megtelepedettnek tekinthető, és rendszeresen szaporodik hazánk több területén. A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az országban. Ezen felül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barnamedve is megfigyelhető az országban – számolt be róla az agrionform.hu, ahol arról is olvashatunk, milyen megoldások léteznek a hazánkba visszaköltöző vagy az erdeinkben felbukkanó nagyragadozókkal szemben.

A félelmek és aggodalmak legyőzését, valamint az érintettek közötti párbeszéd és tapasztalatcsere elősegítését tűzte ki célul a 2017-2022 között futó EuroLargeCarnivores LIFE projekt, melyben a WWF Magyarországon kívül más európai WWF irodák, a baden-württembergi Erdészeti Kutatóintézet, az olaszországi Eliante Intézet és az Elmauer Intézet is rész vesznek.

A projekt célja, hogy egy olyan felületet biztosítson, ahol az EU-ban élő különböző érdekcsoportok információkat gyűjthetnek és oszthatnak meg egymással az emberek és a nagyragadozók együttélésével kapcsolatosan.

A mindennapok azt bizonyítják, szükség van erre az összefogásra, hiszen míg 2000-ben, a Bükkben egy, a kölykével mozgó nőstény farkast tudtak azonosítani a szakemberek, 2018-ban már egy teljes, ötkölykös család jelenlétét valószínűsítették. 2019-ben négy, 2020-ban pedig három kölyök és szülei, rokonai látszódtak egy kamerás felvételeken. A fellelt életnyomok alapján a szakemberek arra következtettek, hogy a Bükk és peremi élőhelyein egy rendszeresen szaporodó farkascsalád lakik, az igazgatóság teljes működési területei pedig három-négy farkasfalkának biztosítottak otthont.

Ahogyan a farkas, a hiúz is ritka látogató a Mátrában. Ám időszakos vendégként a barna medve átkóborol a szomszédos szlovákiai élőhelyekről, de Magyarországon nem szaporodik.

Az Egererdő Zrt. munkatársai tavaly augusztusban megerősítették azt az információt, miszerint valóban medve járt a Mátrában. Az információt akkor a Facebookon egy Mátrafüreden túrázó osztotta meg közösségi oldalán, aki a Rákóczi-forrás közelében kirándult.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 2020 nyarán hangsúlyozta: rettegésre, pánikkeltésre semmi ok, ugyanis gyakran megtörténik, hogy a medvék átlépve a szlovák határt, a hazai erdőkben is megjelennek rövid időre.

Kiemelt tartalmak