ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Gyöngyös a biztonságos városok fórumában

2022. 06. 01. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 03. 09:47

Gyöngyös város a január 27-i képviselő-testületi ülésen meghozott határozat értelmében márciusban csatlakozott az Európai Fórum a Városok Közbiztonságáért (Efus) nevű szervezethez. A fórumot 1987-ben alapították és jelenleg közel 250 európai város és régió a tagja. Elsődleges célja, hogy elősegítse a helyi hatóságok közötti párbeszédet, együttműködést és kölcsönös tapasztalatcserét a városi közbiztonságot és bűnmegelőzést érintő kérdésekben. Budapest VII. kerülete után Gyöngyös volt a második csatlakozó magyar település, nem sokkal később pedig Miskolc városa is Efus-tag lett.

A szervezet az idei közgyűlését Lettország fővárosában, Rigában tartotta, ahol Gyöngyös városa is képviseltette magát. A közgyűlésen újraválasztották a Fórum legfőbb döntéshozó szervének, a Végrehajtó Bizottságnak bizonyos tagjait, illetve egyéb, a mindennapi működést meghatározó alapdokumentumokkal kapcsolatos módosításokról döntöttek.

A közgyűlést egy másfél napos konferencia követte, melynek középpontjában a városi közbiztonság újszerű megközelítéseihez kapcsolódó projekt állt. Az előadók – rendészeti szakemberek, kutatók, egyetemi tanárok, önkormányzati szakemberek, politikai döntéshozók – által érintett változatos témák között szó volt a szervezett bűnözés helyi gyökereiről, a biztonságos közterek kialakításának lehetőségeiről vagy az új technológiai vívmányok alkalmazhatóságáról. Gyöngyös városa szempontjából kifejezetten aktuális az illegális hulladéklerakás problémája, amelyről Paul Ekblom kriminológia professzor adott elő, illetve a klímaváltozás és a közbiztonság kapcsolata. Ez utóbbi területek összekapcsolására jött létre nemrégiben egy munkacsoport a Fórumon belül, melynek munkájához Gyöngyös is csatlakozhat.

Kiemelt tartalmak