Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Erősödik a mátrai turizmus

2022. 06. 09. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 16. 10:56

Megközelíti a járvány előtti szintet a gyöngyösi vendégéjszakák száma – derült ki a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület beszámolójából, amely szerint az átlagos itt-tartózkodási idő is jelentősen emelkedett.

Az elmúlt napokban tartották a Gyöngyösi Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület közgyűlését, amelyen elfogadták a TDM-szervezet elmúlt évi beszámolóját. Az egyesület emelkedő vendéjszaka-számról számolt be a közgyűlésen: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerében a magánszálláshelyeken eltöltött éjszakákkal együtt közel 190 ezer vendégéjszakát regisztráltak 2021-ben, csaknem annyit, mint a koronavírus-járványt megelőző 2019-es esztendőben. Bár a korábbi adatot a KSH szolgáltatta, és csak a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák számát tartalmazza, a számok egyértelműen a turizmus bővülését mutatják.

Az adatok szerint tavaly több mint 60 ezer vendég érkezett Gyöngyösre, akik a korábbinál hosszabb időt töltöttek a térségben, az átlagos itt-tartózkodási idő 2,1-ről 3,5 napra növekedett. Meglehet azonban, hogy az ukrajnai háborús menekültek száma és a munkásszállások adatai is befolyásolják ezt az értéket.

Gyöngyös közigazgatási területén egyébként május elsejétől alacsonyabb idegenforgalmi adót kell a magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák után fizetni, ezen szálláshelyeken 400 forint az adó mértéke, szemben a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó 490 forinttal.

Kiemelt tartalmak