Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Elrajtolt és Kékesre tart a Tour de Hongrie

2022. 05. 12. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 05. 16. 11:26

Szerdán Csákváron elrajtolt a 43. Tour de Hongrie. A világsztárokkal teletűzdelt mezőny vasárnap érkezik térségünkbe. Az összetett verseny minden bizonnyal Kékestetőn dől majd el.

Minden eddiginél erősebb mezőny állt rajthoz a magyar kerékpáros körversenyen, a Tour de Hongrie-n: tizenegy World Team mellett nyolc Pro Team, két kontinentális csapat, illetve a magyar válogatott indult el a viadalon.

Fotó: Halmágyi Zsolt // tourdehongrie.hu

A verseny öt szakaszból áll, szerdán Csákvár és Székesfehérvár között az elsőt teljesítették a versenyzők. Csütörtökön Karcag és Hajdúszoboszló, pénteken Sárospatak és Nyíregyháza között, szombaton pedig Kazincbarcika térségében tekernek a kerékpárosok.

A legnagyobb izgalmakat az ötödik, záróetap tartogatja majd, vasárnap a mezőny Miskolcról indulva hazánk legmagasabb hegycsúcsát, Kékestetőt veszi célba. A versenyzők két kört is megtesznek a Mátrában, így bőven lesz lehetőségünk élőben is megnézni a mezőnyt, amit idén több ezer ajándékkal felpakolt reklámkaraván követ. A települések áthaladási idejét a következő táblázat tartalmazza.

Környékünkön számos kiváló és biztonságos helyszín kínálkozik a szurkolásra, ilyen lehet Pálosvörösmarton a Pálos Fogadó, a Mátrafüred–Pálosvörösmarti kanyar, a mátrafüredi büfésor, Mátraházán a nagy parkoló, illetve a kékestetői kanyar, a Veronika réti vagy a Sástói parkoló. Természetesen lesz lehetőség a kékestetői befutó helyszínén is várni a versenyzőket, fontos azonban tudni, hogy a csúcsra vezető utat reggel 6 és este nyolc óra között zárva tartják, így a hegyre csak gyalog feljutni. Az autóbuszok menetrendje is módosul, ha a szurkolást erdei túrával is összekötné, érdemes a 9:45-kor Gyöngyösről induló járatot választani, amellyel a befutót váró, Kékestetőről induló erdei túra is elérhető. A verseny idején további forgalomkorlátozásokra is kell számtani.

A Tour de Hongrie történetében tizenegyedszer lesz hegyibefutó hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn. A hegytetőig vezető, nagyjából tizennyolc kilométer hosszú, helyenként tíz százalékot is meghaladó meredekségű emelkedő szinte minden alkalommal döntő befolyással bírt az összetett verseny végeredményére, két éve itt nyerte meg a Tour de Hongrie összetett versenyét Valter Attila, tavaly pedig az ausztrál Damien Howson vette át a sárga trikót a Kékestetőn.

Kékestető felé tart a mezőny 2021-ben. Fotó: Vanik Zoltán // tordehongrie.hu

Bár a címvédő idén nincs a mezőnyben, egy korábbi győztes így is tagja a pelotonnak: Krists Neilands 2019-ben két szakaszgyőzelemmel – köztük a kékesivel – húzta be az összetettet a két magyar, Dina Márton és Valter Attila előtt. A lett versenyzőnek ugyanakkor erős kihívói lesznek. Az INEOS Viviani mellett egy kifejezetten erős hegyi sorral érkezik, amelyben az ír Eddie Dunbar és a Costa Rica-i Andrey Amador is helyet kap. A BORA-hangrohe és az Astana egy-egy Grand Tour-szakaszgyőztes versenyzővel támad: az osztrák Patrick Konrad 2018-ban hetedik, 2020-ban nyolcadik helyen végzett a Giro d’Italián, a korábbi U23-as világbajnok Alekszej Lucenkó pedig tavaly hetedikként zárt a Tour de France-on. Lucenkó egy februári sérülésből tér épp vissza.

Kiváló formában érkezik a versenyre a kolumbiai Einer Augusto Rubio, aki a Tour de Romandie WorldTour versenyén az összetett tizendik helyén zárt két héttel ezelőtt. Oscar Rodriguez személyében egy kiváló hegyi segítője is lesz a kistermetű hegyimenőnek, aki élete első jelentős összetett győzelméért száll harcba. A győzelemre potenciálisan esélyes hegyi menők közé tartozik még az Uno-X két fiatal dánja, Niklas Eg és Anthon Charmig, a verseny tavalyi harmadik helyezettje, Antonio Tiberi (Trek-Segafredo), illetve a 2020-as U23-as világbajnok Samuele Battistella (Astana Qazaqstan Team) is.

Borítókép: Vanik Zoltán // tourdehongrie.hu

Kiemelt tartalmak