Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Elhunyt Mező Mária, a gyöngyösi sportélet meghatározó alakja

2022. 06. 29. Hírek

Nyolcvan esztendős korában kedden hajnalban elhunyt a Magyar Olimpiai Akadémia korábbi főtitkára, dr. Jakabházyné Mező Mária – tájékoztatta családja a Magyar Olimpiai Bizottságot. A sportvezető több mint fél évszázadon keresztül dolgozott különböző területeken a magyar sportban, meghatározó tagja, motorja volt az olimpiai akadémiai családnak, elévülhetetlen érdemei vannak az 1985-ben alapított Magyar Olimpiai Akadémia működtetésében, melynek két évtizeden keresztül volt főtitkára.

Dr. Jakabházyné Mező Mária 1942. március 23-án született. Elvégezte a TF-et, majd testnevelő tanárként kezdte Gyöngyösön, ahol edzősködött is, hiszen kosárlabda, kézilabda, úszó edzői diplomája is volt, sőt még női labdarúgókkal is foglalkozott. 1989 után a Gyöngyösi Sportegyesületben sportszervező, módszertani szakember, ügyvezető elnökhelyettes, és végül elnök. 1993 óta dolgozott a Magyar Olimpiai Bizottságban, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára volt 1996 és 2016 között, majd tiszteletbeli főtitkár. 2001-től 2012-ig a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. 1983 és 1989 között a Gyöngyösi Sportegyesület ügyvezető elnökhelyettese, majd ’89-ig elnöke.

Lelkesen és fáradhatatlanul ápolta az olimpiai eszmét, a múltat, szervezte a nemzetközi konferenciákat, vándorgyűléseket és vándorkiállításokat az ország különböző pontjain. Mindig nagyon fontosnak tartotta, hogy a következő nemzedék is megismerje az olimpiai múltat: nagy szerepe volt abban, hogy több iskola vette fel egy-egy olimpiai bajnokunk nevét. Iskolai vetélkedőket, versenyeket, nyári táborokat szervezett az ifjú korosztályoknak, sőt, még óvodás olimpiákat is, hogy a legkisebbek is megismerjék az elődöket. Tagja volt a MOB Nők Sportjáért-, valamint az Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának is. Marika – mert mindenki így ismerte – 2017 januárjában tett pontot hosszú munkásságára, amit egy mondatban így lehet összefoglalni: élete a sport és az olimpiai eszme népszerűsítése.

Aktivitását mutatta az is, hogy kezdetektől aktív résztvevője volt az Olimpiai Ötpróba-mozgalomnak, több mint 20-szor vett részt a Balaton-átúszáson.

Elismerései közt 1996-ban a MOB Érdeméremben, 2017-ben a Nők Sportjáért Életműdíjban, 2016-ban a MOA Diplomában részesítette.

(MOB)

Kiemelt tartalmak