Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A Jeruzsálem úti bölcsőde és óvoda fejlesztése

2024. 02. 17. A Jeruzsálem úti bölcsőde és óvoda fejlesztése

Beruházás teljes költsége: 265 597 255 Ft

Megújult és ki is bővült a Jeruzsálem úti bölcsőde és óvoda, amely többszáz millió forintos beruházással vált a város legkorszerűbb gyermekintézményévé. 

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a gyermekintézmények folyamatos korszerűsítésére, amelyhez minden elérhető pályázati forrást igyekszik felhasználni. A Jeruzsálem úti bölcsőde és óvoda fejlesztésére egy európai uniós pályázaton nyert mintegy 250 millió forintos támogatást az önkormányzat, amelynek köszönhetően az intézmény nemcsak megújult kívül és belül, hanem ki is bővült. A projekt keretében új bölcsődei szárnyat építettek, az óvoda pedig energetikai korszerűsítésen esett át.

50 bölcsődés korú gyermek befogadására alkalmas

A bölcsőde bővítésének köszönhetően a korábbi egy helyett két gondozási egység segíti a gyermeknevelést, a korábbi két csoportszoba helyett négy csoportszoba várja a gyermekeket, így a korábbi 26 fő helyett összesen 50 fő bölcsődés korú gyermek befogadására lett alkalmas az intézmény. A gyermekneveléshez, foglalkoztatáshoz szükséges új eszközöket, bútorokat, játékokat is beszereztek, és kiépítettek egy új konyhai szellőztetőrendszert is. Hazai és saját forrásból mintegy 41 millió forint ráfordításával korszerűsítették az intézmény konyháját.

Az óvoda épülete is megújult. A költséghatékony és környezetbarát működést szolgáló energetikai felújítás során az intézmény új hő- és vízszigetelést kapott, és szigetelték a homlokzatot. A projekt célja, hogy kiszolgálja a bölcsődei férőhelyek iránt megnövekedett keresletet, és hogy lehetővé tegye az energiahatékony üzemeltetést.

Az európai uniós támogatású projekten felül egy gyöngyösi nagyvállalat támogatásának köszönhetően további 130 millió forint értékben korszerűsítették az uniós projekt által nem érintett területeket, így valamennyi csoportszoba és vizesblokk megújulhatott, a nevelési munkát segítő eszközöket, bútorokat, új udvari játékokat szereztek be, parkosítottak. Mivel az új bölcsőde építése miatt az intézmény udvara lecsökkent volna, ezért az önkormányzat közterületek bevonásával növelte a gyerekek szabadtéri játékára szolgáló udvar méretét.

Növelték az udvar méretét

Gyöngyösön kilenc óvoda szolgálja a legfiatalabb generáció oktatását és nevelését. Az intézmények mindegyike kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, számos óvoda tudhatja magáénak a madárbarát vagy zöld óvoda minősítését. A gyöngyösi óvodákban az önkormányzat díjmentes úszótanfolyamot szervez minden nagycsoportosnak, az iskolai felkészítésben pedig a legkorszerűbb eszközök segítik a pedagógusok munkáját, mint például a hazai fejlesztésű DIOO okosjáték, amely minden intézményben megtalálható. Az elmúlt öt évben az óvodák felújítására – többek között a konyhák korszerűsítésére – mintegy 100 millió forintot fordított az önkormányzat.