Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Egyre több a veszélyes anyatejet hirdető oldalak száma

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 01. 28. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 02. 04. 14:26

Drasztikusan lecsökkent a gyöngyösi anyatejgyűjtő állomás forgalma, annak ellenére, hogy 2700 forintot fizetnek literenként az anyatejért. Ez főként annak köszönhető, hogy egyre több anyatejet kínáló hirdetés jelenik meg a különböző baba-mama oldalakon. Sőt van már olyan oldal is, ami kifejezetten azért jött létre, hogy a megmaradt anyatejet az anyukák egymás között tudják adni-venni.

Sajnos az interneten értékesített anyatej sterilitása, tárolási körülményei ellenőrizetlen, akárcsak a tejadó anya egészségi állapota. Nem tudni, hogy szed-e valamilyen gyógyszert vagy dohányzik-e.

Bankáné Gergely Katalin, a Gyöngyösi Anyatejgyűjtő Állomás asszisztense a Gyöngyösi TV-nek elmondta, a hormongyógyszerek szedése mellet például nem lehet az anyuka tejadó, mert akkor a baba plusz hormonokhoz juthat. Hogy ezt kiszűrjék, a tejet az állomásra kerülése után leszűrik és bevizsgálják, majd 30 percig pasztörizálják, végül steril üvegbe töltik. Emellett itt még arra is figyelnek, hogy hány hónapos babája van a tejet adó anyukának, hogy azt egy hasonló korúnak tudják odaadni. Erre azért van szükség, mert a gyerek 6 hónapos koráig a tej összetétele is változik, és fontos, hogy azt egy hasonló korú kapja. Ha egy gyermek rosszul lesz egy olyan nő anyatejétől, aki nem esett át a kötelező vizsgálaton, akkor nem csak a tejet eladó nőt, hanem a vásárló szülőt is jogi felelősségre vonhatják, hiszen veszélyezteti gyermekét. Erre és az illegális tejkereskedelem veszélyeire az anyatejgyűjtő állomás dolgozói is figyelmeztetik az anyukákat.

Gyöngyösön több, mint fél évszázada működik az Anyatejgyűjtő Állomás, ahol a többlet anyatejjel rendelkező anyukák hétköznaponként reggel 06.00 és 10.00 óra között hétvégén pedig 9 óráig a védőnői tanácsadó melletti épületben adhatják le tejüket. Az anyatejgyűjtőt a Vezekényi utca felől lehet megközelíteni. Aki pedig anyatejet keres, annak a gyermekorvos írhatja fel azt.

Kiemelt tartalmak