ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Egymilliárd forint közelébe emelkedhet az önkormányzat rezsiköltsége

2023. 02. 14. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 02. 23. 15:52

A 2022-es 210 millió forinttal szemben idén egymilliárd forint fölé emelkedhet az önkormányzat rezsiköltsége, ami még a megtakarításokkal is várhatóan 946 millió forintra rúg majd a költségvetéshez készült előzetes számítások szerint.

Jó ideje zajlik a 2023-as költségvetés előkészítése a gyöngyösi városházán, a képviselő-testület tagjai február 15-én tárgyalnak majd a büdzséről. A költségvetés tervezete már tartalmazza a rezsiköltségeket, amelyek a számítások szerint mintegy 900 millió forinttal emelkednek majd az előző évihez képest, és még az energiatakarékossági intézkedésekkel együtt is várhatóan 736 millió forintos pluszkiadást jelentenek az önkormányzatnak.

A képviselő-testület korábban két alkalommal is energiatakarékossági intézkedésekről döntött, a legutóbbi, januári határozat szerint a városi könyvtár, a művelődési ház és a sportlétesítmények nagy része is bezár, így próbálnak újabb megtakarítást elérni az intézmények és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok működésében a sokszorosára emelkedő energiaárak mellett.

Az önkormányzati intézmények rezsiköltsége több mint 420 millió forinttal emelkedik idén a tavalyihoz képest, csak a gyermekintézmények rezsije közel 200 millió forinttal emelkedik az energiatakarékossági intézkedések mellett is – igaz, a hőmérsékletet az óvodákban és a bölcsődékben nem csökkentették. A városi könyvtár éves rezsiköltsége a tavalyi közel tízszeresére emelkedik, a közvilágítás pedig 110 millió forinttal kerül többe, mint egy évvel korábban.

Az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok energiaköltsége is jelentősen emelkedik, összességében 313 millió forinttal többe kerül majd a cégek rezsije, a többlet legnagyobb részét, mintegy 215 millió forintot a sportlétesítményeket üzemeltető társaság, a Gyöngyösi Sportfólió Kft. rezsiemelkedése teszi ki.

Mint ismert, a kormány 380 millió forint állami támogatással járul hozzá az önkormányzat rezsiköltségeinek emelkedéséhez, a többlet fennmaradó részét, ami az energiatakarékossági intézkedésekkel együtt is mintegy 356 millió forintra rúg, az önkormányzatnak saját költségvetése terhére kell kigazdálkodnia.

Borítókép: Pixabay.com

Kiemelt tartalmak