ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Csütörtöktől tilos a dohányzás az autóbusz-pályaudvar mögötti parkban

2022. 08. 30. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 09. 06. 12:01

Szeptember elsejétől tilos a dohányzás a Koháry úton, az autóbusz-pályaudvar mögötti parkban. A dohányosok a Volánbusz által kijelölt helyen gyújthatnak rá.

Még júniusban döntött úgy a gyöngyösi képviselő-testület, hogy a nemdohányzók védelme, valamint az egészségromlás megelőzése érdekében dohányzásmentes közterületeket hoz létre a Koháry úton, az autóbusz-pályaudvar mögötti parkban. A döntést nem csak egészségvédelmi okok indokolták. Mivel a buszpályaudvaron és megállókban törvény tiltja a dohányzást, ezért a pályaudvar mögötti parkban olyan mértékben emelkedett meg a dohányzók száma, ami a gyalogosok egészségére is hatással van, ráadásul a kihelyezett hulladékgyűjtők ellenére a csikket gyakran eldobják a dohányosok. Az érintett területen az elektromos cigaretta használata is tiltott lesz. A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba. A szabályok megszegőire akár 30 ezer forintos bírság is kiszabható.

A döntés óta a Volánbusz Zrt. kijelölt dohányzásra kijelölt helyet hozott létre az autóbusz-pályaudvar területén, a buszra várók ott gyújthatnak rá. A dohányzásmentes övezet határát és a dohányzásra kijelölt helyet a parkban elhelyezett térképek jelzik. Gyöngyösön egyébként a játszótereken és a köztéri sportpályákon is tilos a dohányzás.

A dohányzásmentes közterület kijelöléséről szóló önkormányzati rendeletet itt találja.

Kiemelt tartalmak