Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Csak közterületen álló fa kivágáshoz kell önkormányzati engedély

2024. 01. 24. Hírek

A fás szárú növények védelméről szóló önkormányzati rendelet hatálya Gyöngyösön kizárólag a közterületen lévő növényekre terjed ki, a magánterületen lévő fák kivágásához – ha az nem védett – nincs szükség az önkormányzat hozzájárulására. Mindezt egy Kossuth utcai ingatlan fakivágásáról a közösségi médiában keringő információk miatt szükséges tisztázni.

A Fő téren feldíszített városi karácsonyfát minden évben magánszemélyek ajánlják fel az önkormányzat részére. Az elmúlt években jellemzően a környékbeli településeken élők kínálták fel erre a célra a kertükben álló fenyőt, tavaly pedig egy Kossuth utcai társasház lakóinak többsége ajánlott fel egy, a társasház magánterületén álló fenyőt erre a célra. A felajánlással kapcsolatban számos valótlan információ látott napvilágot a közösségi médiában, ezért szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba.

A magánterületen álló fa felajánlásáról szóló nyilatkozatot a lakók túlnyomó többségének aláírásával a társasházkezelő juttatta el az önkormányzathoz, amely köszönettel vette a felajánlást, így a mindenki karácsonyfája 2023-ban nem a város határain kívülről, hanem a Kossuth utcából érkezett a Fő térre.
Fontos tehát tisztázni, hogy a fa kivágásól és felajánlásáról a társasház lakóközössége döntött, a fenyő pedig magánterületen állt, így annak kivágásához önkormányzati engedélyre nem volt szükség. Azt ugyanis csak a közterületen lévő növények, illetve a védett fák esetében kell igényelni, ebben az esetben egyik feltétel sem állt fenn, a lakóközösség tehát maga határozhatott a fa kivágásáról, csakúgy, mint amikor valaki a saját kertjében vág ki fát.

A társasház telkén több fát is kivágtak, ezekhez szintén nem volt szükség önkormányzati engedélyre, kivágásukra pedig azért került sor, mert egy kamerás vizsgálat során kiderült, hogy gyökerük benőtt a csapadékvíz-csatornába.

A fás szárú növények védelmének szabályait a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza. A közterületen lévő fás szárú növény kivágásának engedélyezését a fás szárú növény helye szerint illetékes jegyzőnél kell kezdeményezni, a központi jogszabályban szereplő melléklet szerinti tartalommal. Az ehhez szükséges nyomtatvány innen letölthető.

Az önkormányzatok ugyanakkor helyi rendeletet is alkotnak, amely önkormányzatokként eltérőek lehetnek. Gyöngyösön a 28/2017 (VI.30) önkormányzati rendelet szól a fás szárú növények védelméről, a rendelet hatálya Gyöngyös város közigazgatási területén a közterületen lévő fás szárú növényekre terjed ki. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az önkormányzat közterületen fák kivágásához csak abban az esetben járul hozzá, ha azt vagyonvédelmi, életvédelmi, egészségvédelmi vagy műszaki indokok támasztják alá.

Borítókép: illusztráció (freepik.com)

Kiemelt tartalmak