Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Börtön jár az illegális szemetelőknek

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 04. 25. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 04. 28. 14:26

Akár börtönbüntetéssel is sújtható, aki engedély nélkül, vagy nem engedélyezett helyen helyez el hulladékot. A hulladéktörvény és a Büntető Törvénykönyv tavalyi módosítása szigorúan bünteti az illegális szemetelőket, azokat is, akik engedély nélküli vállalkozásnak adják át a szemetet.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2021-ben hatályba lépett rendelkezései szerint tilos a hulladékot felhalmozni, a szabályoktól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni. A hulladék tulajdonjogát másra átruházni csak jogszabály szerinti feltételekkel lehet. A feltételeknek nem megfelelő hulladékátadás, átruházás nem eredményez tulajdonváltozást, a hulladék eredeti tulajdonosa és az átvevő birtokos egyetemlegesen felelős a hulladék kezelésért. A hulladék tulajdonjogával felhagyni nem lehet.

A Büntető Törvénykönyv vonatkozó bekezdései szerint akár három év szabadságvesztéssel is büntethető, aki a hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez. Ha mindezt veszélyes hulladékra követik el, a büntetés akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A szigorú szabályozás kezd beérni, Gyöngyösön is egyre több esetben szabtak ki súlyos bírságot vagy tettek feljelentést illegális szemetelőkkel szemben a Városrendészet munkatársai – mondja Ferenczy Dániel igazgató, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a jogszabály tavalyi módosításai szerint nem csak az büntethető, aki illegálisan helyez el hulladékot, hanem az is, aki engedély nélküli vállalkozót bíz meg a hulladék elszállításával.

Gyöngyösi hirdetési magazinokban is rendre találkozni lomtalanítást, hulladék vagy sitt elszállítást jutányos áron kínáló hirdetésekkel. Ha ilyen szolgáltatást veszünk igénybe, minden esetben győződjünk meg róla, hogy a megbízott rendelkezik a hulladék kezeléséhez szükséges engedéllyel, különben magunk is büntethetők leszünk – hívja fel a figyelmet a városrendészeti igazgató.

Gyöngyösön a hulladékszállítást az NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. végzi, amely a kommunális, a szelektíven gyűjtött és a zöldhulladékot is háztól szállítja el.

Az NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. Kenyérgyár úti telephelyén hulladékudvart üzemeltet, ahol számos, akár veszélyes hulladékot is lerakhatunk bizonyos mennyiségig ingyenesen, azon felül pedig díj ellenében.

A társaságtól évente egy alkalommal ingyenesen házhoz menő lomtalanítás is igényelhető, de az építési törmelék és egyéb hulladék elszállításában is közre tudnak működni.

Bánjon Ön is felelősségteljesen a hulladékával, és őrizze meg környezetünk tisztaságát!

Kiemelt tartalmak