Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Az utolsó gyöngyösi polihisztortól búcsúztunk

2024. 01. 10. Hírek Utolsó módosítás: 2024. 01. 15. 08:57

A Mátra Múzeumban vettek búcsút rokonai, barátai, egykori kollégái és tanítványai a tavaly december 2-án elhunyt dr. Fülöp Lajostól, Gyöngyös díszpolgárától.

Barátok, tisztelők, rokonok, egykori kollégák, tanítványok gyűltek össze kedden a Mátra Múzeumban, hogy végső búcsút vegyenek dr. Fülöp Lajostól. A nyelvész, etnográfus, irodalomtörténész, a Berze Nagy János Gimnázium egykori igazgatója, az Országos Pedagógiai Intézet és az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar nyelvi tanszékének szakcsoport vezetője, a Magyartanítás és az Édes Anyanyelvünk rovatszerkesztője, több szakmai tudományos társaság tagja és kitüntetettje, Gyöngyös díszpolgára, a Heves Vármegyéért és a Gyöngyös Város Kultúrájáért díj kitüntetettje, Gyöngyös Város Barátainak Köre alapító tagja és örökös tiszteletbeli elnöke 2023. december 2-án, életének 92. évében hunyt el.

Dr. Fülöp Lajostól a város nevében Hiesz György polgármester búcsúzott, aki beszédében hosszan méltatta a palóc tudós emberi nagyságát. „Mindig azt mondta, hogy azt kell ápolni, ami összetart, és ne azzal foglalkozzunk, ami szétválaszt – ez volt az ő gyöngyösiessége, amellyel egész életében a Gyöngyösön és a Mátraalján élőket szolgálta. Ahogy sokszor mondta: a teste Karácsondon, de a lelke Gyöngyösön született meg. Soha nem tett különbséget ember és ember között, tehetségével, szorgalmával nem csak saját, hanem mások életútját is egyengette. Halk szavával, megfontoltságával zsinórmérték volt mindannyiunk számára” – búcsúzott a polgármester.

A pályatársak, barátok képviseletében dr. Lisztóczky László irodalomtörténész emlékezett az elhunytra, akit az az utóbbi évtizedek gyöngyösi alkotó értelmiségének legjelentősebb, legnagyobb hatású, iskolát teremtő, egy egész korszaknak arcot, nevet adó személyiségének, az utolsón gyöngyösi polihisztornak nevezett.

Dr. Fülöp Lajos hamvait engesztelő szentmise után a gyöngyösi Szent Erzsébet templom altemplomában helyezték örök nyugalomra.

A búcsúztatót a Gyöngyösi Médiaközpont élőben közvetítette, amely itt visszanézhető.

Kiemelt tartalmak