Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Ausztráliába is eljutott a kiváló gyöngyösi bor

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 08. 03. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 08. 13. 10:06

Az idei évben Gyöngyösön rendezték meg a XVI. Balassi-kard borseregszemlét, melyen a Mátrai Borvidék 10 olaszrizlingje mérettette meg magát. Ebben az esztendőben azért esett a választás városunkra, mert Molnár Pál újságíró, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke Gyöngyösön született és régóta tervezte, hogy a borvidékről borvidékre, borfajtáról borfajtára vándorló borseregszemlét itt is megrendezik. Így most a Mátrai Borok Házában kóstolták a hegyközség által kiválasztott 10 helyi olaszrizlinget.

A zarándokló borversenyen -melynek mottója a férfias fajták versenye- kiválasztják azt a legjobb bort, ami a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjhoz, a Ballasi Bálint emlékkardhoz kapcsolódik.

A vakkóstolás eredménye alapján 2021-ben az abasári Molnár és Fiai Pincészet 2017-es Barrique Olaszrizlingje lett a XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnoka, így a bor alkotója Molnár Gábor tizenhatodikként tagja lett a Balassi Kard Borpáholynak.

Különlegesség, hogy a győztes bort ebben az évben egy magyar költő, Kürti László és egy ausztrál műfordító, Ross Gillett kapja, aki Balassi verseket fordított le. Ők a bor mellé megkapják a Balassi kard kitüntetést is.

Mivel a koronavírus a hagyományos ünneplésbe is beleszólt, így a bajnoki cím mellé járó díszoklevelet a mai napon Hiesz György polgármester nyújtotta át Molnár Gábornak, a Városháza Dísztermében.

A Molnár és Fiai Pincészet kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy borukat két ízben is megválasztották Gyöngyös város borának.

.

Kiemelt tartalmak