Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

“A reformkoriak példamutatása a jelenben is irányadó”

2023. 10. 06. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 10. 12. 14:23

Reformkori nagyjaink önzetlenségével és bátorságával, az aradi vértanúk áldozatkészségével és méltóságával felvértezve kell fordulni hazánk problémái felé – fogalmazott Tóth Norbert, az aradi hősök mártírhalálának évfordulója tiszteletére rendezett városi megemlékezés szónoka Batthyány Lajos gyöngyösi szobránál.

Az aradi hősök 1849. október 6-i mártírhalálának 174. évfordulója tiszteletére rendezett városi megemlékezést az önkormányzat a Batthyány téren álló Batthyány-szobornál, ahol az ünnepség szónoka, Tóth Norbert államtudományi és közigazgatási szakértő, az önkormányzat környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának tagja a reformkor politikusainak példamutatására hívta fel a figyelmet.

Október hatodika nemzeti gyásznap, amikor nemcsak a tizenhárom aradi vértanúról kell megemlékeznünk, hanem azokról is, akik nem töltöttek be ilyen magas katonai rangot, mégis elszenvedői voltak a Habsburgok általi megtorlásnak – mondta Tóth Norbert, aki arra is emlékeztetett: 1848-49-ben hazánk politikusai és hadvezérei a reformkor eszméiért és Magyarország szabadságáért harcoltak, és aki a szabadságharc eseményeiben részt vett, tudta, hogy az életét kockáztatja, mégis vállalta a veszélyt azért, hogy egy szabad országban élhessen.

A bizottsági tag szerint a reformkor céljai ma is aktuálisak, és számos példát lehet hozni arra, amikor a mai hatalom ezeket az eszméket fenyegeti. Tóth Norbert szerint ilyen például Iványi Gábor alapítványának „vegzálása”, vagy az önkormányzatok jogköreinek csorbítása, ezért a felelős politikusoknak ma is meg kell védeniük azokat az állampolgárokat és intézményeket, amelyek kirekesztést szenvednek el azért, mert szembe mertek fordulni a hatalommal.

Tóth Norbert példaként állította a mai politikusok elé az oktatás ügyét magánvagyonából támogató Széchenyi Istvánt, vagy az elveiért a mandátumáról is lemondó Kölcsey Ferencet, feltéve a kérdést: hol van ez az önzetlenség ma a parlamentben, ahol a kormánypárti frakció már sokadik alkalommal napolja el Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, miközben mint tagnak, Magyarországnak elemi érdeke a védelmi szövetség erősítése? „Október hatodika kapcsán pedig még inkább aktuális a kérdés: tényleg azt súgja minden kormánypárti képviselő lelkiismerete, hogyha burkoltan is, de olyan diktatórikus birodalomnak, Oroszországnak akarjon megfelelni, mely már kétszer is vérbe folytotta szabadságért vívott küzdelmeinket” – tette fel a kérdést a szakértő, aki szerint reformkori nagyjaink önzetlenségével és bátorságával, az aradi vértanúk áldozatkészségével és méltóságával kell fordulni hazánk problémái felé, így adhatjuk meg a kellő tiszteletet emléküknek.

Nézze meg képgalériánkat!

A városi megemlékezésen Az aradi Golgota című műsorukkal a Gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium diákjai léptek fel, majd az önkormányzat képviselői, pártok, politikusok, intézmények és szervezetek helyezték el koszorúikat Batthyány Lajos szobránál.

Kiemelt tartalmak