ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A Mátra védett értékeire hívja fel a figyelmet az óriási festmény

2022. 08. 25. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 09. 01. 14:22

Készül a 2021-es részvételi költségvetés harmadik beruházása, egy nagy méretű festmény a Bethlen Gábor utca 10. szám alatt lévő társasház falán. Az alkotás a Mátra védett értékeire hívja fel a figyelmet.

A gyöngyösi önkormányzat 2021-ben hirdette meg első alkalommal a részvételi költségvetést, melynek lényege, hogy a városi költségvetés egy meghatározott részéről a város lakói dönthetnek. A projekt első szakaszában megvalósítandó ötleteket vár az önkormányzat, amely ezt követően a megvalósíthatóság szempontjából vizsgálja meg a javaslatokat. A rostán fennmaradt ötletekre aztán bárki szavazhat, végül pedig azok a fejlesztési elképzelések valósulhatnak meg, amelyekre a legtöbb voks érkezik. Az első évben távolugrópálya, belvárosi akadálymentesítés és egy Street Art projekt kapta a legtöbb szavazatot. Az akadálymentesítés és a távolugrópálya már korábban elkészült, a gyöngyösi házfalakra álmodott Street Art projekt azonban hosszabb egyeztetési folyamatot követelt, ezért váratott magára a megvalósítás.

– Az ötletgazda eredeti elképzelésének megfelelően először a volt Mátra Szálló hátsó homlokzatán szerettük volna a nagy méretű alkotást megvalósítani, és emiatt elkezdtük az egyeztetéseket a műemlékvédelemi hatósággal. Mivel a folyamat lassú volt, és úgy tűnt, hogy a pályázat koncepciójának megfelelő képre nem fog rábólintani a szakhatóság, ezért végül ezt a helyszínt elvetettük – idézte fel a projekt megvalósítását Kárpáti István alpolgármester. – Később több társasházat is megkerestünk a kezdeményezéssel, ezek lakógyűléseken szavaztak róla, majd a pozitív választ adó lakóközösségek társasházait a hivatal szakemberei rangsorolták aszerint, melyik házfalon láthatják legtöbben az alkotást. Így került végül kiválasztásra a Bethlen Gábor utca 10. szám alatti épület, ahol a hosszas egyeztetési folyamat után megvalósulhatott a festmény. Kárpáti István alpolgármester szerint a részvételi költségvetés sikeres, és nem csak a megvalósuló beruházások, hanem az üzenete miatt is. – Nagyon fontosnak tartom a részvételiség eszméjét, ami arról szól, hogy a bennünket érintő ügyekben nem a fejünk felett döntenek, hanem mindannyian beleszólást kapunk a folyamatokba. Ez a demokrácia egyik alappillére, ez a projekt pedig ennek a népszerűsítését segíti – fogalmazott az alpolgármester.

A kiválasztott épület a Bethlen Gábor és a Mérges utca kereszteződésében található, a város egyik legforgalmasabb útja, a 24-es főút városon átvezető szakasza mellett, ahol autóból és gyalogosan is sokan csodálhatják majd meg az alkotást. A kép a Mátra sajátosságait mutatja be, és fontos üzenetet közvetít. Környezetvédelmi üzenete a szárazság, a képen pedig a Mátrában már ritka fajnak számító kerecsensólyom mellett több védett növény látható. A kép jobb alsó sarkában egy logó készül, amelyet online felkeresve a munka részleteiről is további fontos információt kaphatnak az érdeklődők.

Időközben elkezdődött a 2022-es részvételi költségvetés nyertes projektjeinek tervezése is. Idén a Pesti úti patakpart fejlesztése, egy közösségi rendezvény terve, valamint egy gördeszkapálya ötlete kapta a legtöbb szavazatot.

Kiemelt tartalmak