Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A kormányzati elvonások ellenére jól gazdálkodott a város

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 01. 28. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 02. 09. 12:07

Január végén megtartotta idei első ülését a gyöngyösi képviselő-testület. A napirendek tárgyalása előtt a városvezetők elmúlt egy havi programjához kapcsolódóan kérdeztek a grémium tagjai.

Hiesz György polgármester beszámolt arról, hogy a közelmúltban zajlott egy egyeztetés, így márciusban több belterületi út felújítás elindul. Ennek értelmében több ütemben, részleges vagy teljes útlezárás mellett megvalósul a Damjanich, a Vachott Sándor, a Kossuth, Szent Bertalan és Petőfi utak felújítása.  

Van mozgástere a városnak

Tárgyalta a grémium a 2022. évi költségvetési tervezet első fordulóját is. A jelenlegi költségvetésnek, akárcsak 2021-ben idén is terveznie kell a kormányzati elvonásokkal. Ilyen a gépjárműadó végleges központi bevételként történő deklarálása, a helyi adó mértékének és a szolgáltatási díjak emelését célzó moratórium, valamint a kkv-ékat érintő-en a helyi iparűzési adófizetési kötelezettség 50%-os csökkentése, a Covid miatti termeléskiesés miatt elszenvedett adóbevétel csökkenés. Ezek összességében közel egymilliárd forintos bevétel kiesést jelentenek az idei büdzsében. Ugyanakkor vannak olyan kedvező hatású, a mozgásteret bővítő gazdasági események, amelyek pozitívan hatnak a város költségvetésére. A pénzügyi igazgató tájékoztatójában kiemelte, hogy egyelőre arról még nincsenek információk, hogy az önkormányzat 2022-ben kap-e valamilyen kompenzációt a kieső bevételek miatt. Kovács Róbert elmondta azt is, hogy az elvonások ellenére, miután a város önmérsékletet gyakorolt a büdzsé egymilliárdos tartalékkal és 350 millió forint általános tartalékkal számol az első fordulóban.

A kedvezően alakuló költségvetés hatására a képviselők február 3-ig, a költségvetés második fordulójának tárgyalását megelőzően tehetnek javaslatot fejlesztésekre, civil, sport és kulturális támogatásokra.

Hiesz György polgármester felhívta a képviselők figyelmét, hogy az előző Európai Uniós fejlesztési ciklusban elnyert valamennyi pályázat elindul idén, ám a projektek jóval többe fognak kerülni, mint azt a 2014-15-ben beadott pályázatok esetében tervezték, köszönhetően az infláció folyamatosan emelkedésének, a béremelésnek és az elszálló anyagáraknak.

Minőségi kikapcsolódás fiataloknak

Egyhangúlag elfogadta a képviselő-testület a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. keretein belül kialakított ifjúsági közösségi tér 2021. évi működéséről szóló beszámolót. Mint ismert két éve készült el az az ifjúsági tér, amely nem csak a gyöngyösi fiataloknak, de a környékbeli településen élő fiataloknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt. A pandémia ellenére számos sikeres rendezvényük volt, mint a nyolc héten át tartó zenei adások, helyi fiatalokat, tehetségeket bemutató Nagyító című podcastjük vagy éppen a Nagy takarítás néven, Mátrafüreden megvalósult szemétszedési akciójuk. De olyan témákban is rendeztek előadásokat, mint a fenntarthatóság vagy a környezetvédelem. Klenovics Patrik ifjúsági referens elmondta, a jövőben is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a drogprevencióra vagy éppen a családon belüli erőszak kérdéskörére.

Nemzetközi tagság egy biztonságos városért

Gyöngyös is csatlakozik az Európai Fórum a Városok Biztonságáért nemzetközi szervezetébe, melynek jelenleg 250 tagja van 17 Európai Uniós tagállamból. Az EFUS tagsága elősegíti az önkormányzatok közötti dialógust a „város biztonság” témakörében. A program három pillére épül, a városi biztonság előmozdítása a megelőzés, a szankciók alkalmazása, társadalmi kohézió megteremtése, megerősítése.  Továbbá a tagság lehetőséget biztosít különböző Európai Uniós pályázatok és a kapcsolódó finanszírozások elnyerésére.

A jelenlegi szolgáltató végzi a diákétkeztetést

Koncessziós eljárás keretében választotta ki a diákétkeztetést végző szolgáltatót a képviselő-testület. A felhívásra három pályázat érkezett be, melyből kettő érvénytelen volt. Így a grémium a szolgáltatást eddigi is végző MÁTRA PARTY Kft-t választotta 2022. március elsejétől. A testület a szolgáltatásra több, mint 245,6 millió forintot biztosít.

Állatbarát város vagy törvényi előírás?

Hosszas vitát követően döntött a képviselő-testület a gyepmesteri telep jövőbeni üzemeltetése kapcsán, miután a telepet hét éve üzemeltető Új Nap Közhasznú Egyesület március 31-gyel nem hosszabbítja meg a feladatellátásra vonatkozó szerződését az önkormányzattal.

Valamennyi képviselő megköszönte az Új Nap Egyesület áldozatos munkáját, azonban abban egyetértettek, hogy az egyesület a kötelező feladatellátás mellett menhelyi feladatokat is felvállalt, így a költségek nehezen voltak követhetők. Ugyan az évek során rengeteg kutyát sikerült gazdásítaniuk, de jelenleg is közel 100 kutya él a rácsok mögött, az ellátásuk pedig jelentős összegbe kerül. A költségek pedig a decemberi állatvédelmi törvény szigorításnak köszönhetően tovább emelkedhet, miután a korábbi 15 nap helyett az egészséges állatot 45 napig kell tartani. A grémium egyetértett abban is, hogy a telep állapota az elmúlt évek során jelentősen leromlott, így annak fejlesztésére is fordítani kell.

A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy pályázatot ír ki a gyepmesteri telep üzemeltetésére, azzal a feltétellel, hogy párhuzamosan a Városgondozási Zrt. megkezdi a felkészülést, hogy amennyiben nem lesz nyertes pályázó, úgy az önkormányzati cég látja el április elsejétől a feladatot.

Tegyen javaslatot

Március elsejéig vár javaslatot Hiesz György polgármester a Pro Civitate, gyöngyös város díszpolgára kitüntetésre és szintén március elsejéig lehet felterjesztéseket eljuttatni a városvezetőnek Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa címre. A felterjesztés történhet postai és elektronikus úton. A részletek megtalálhatók a város hivatalos weboldalán.

Új ügyvezető a TV élén

Szabó Attila váltja február elsejétől Pifkó Tamást a Gyöngyösi TV élén. Az új ügyvezető jogász   tanulmányokat   is   végzett, gazdálkodás és menedzsment, valamint pedagógus végzettségű, valamint számos kommunikációs cég vagy projekt munkájában vett már részt vezetőként is. Szabó Attila vezetésével megszülethet egy olyan médiaközpont, ami megfelel a mai kor kihívásának és követi a jelenlegi trendeket és együttműködik a városban jelenlevő média szereplőivel.

Kiemelt tartalmak