Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A Berze ismét a legjobb középiskolák között

2022. 10. 24. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 10. 31. 07:48

A HVG idén is elkészítette az ország száz legjobb középiskolájának rangsorát. A listára Heves megyéből egyedüliként a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium került fel, az intézmény a 86. helyen szerepel.

A HVG 2023-as középiskolai rangsora három mutató alapján állítja össze az ország legjobb középiskoláinak mezőnyét:

  • a 10. évfolyamos Országos kompetenciamérés átlagteljesítménye a szövegértés és a matematika területén,
  • az érettségi százalékos eredménye a négy fő tárgyból (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem és idegen nyelvek),
  • valamint a felsőoktatásba, nappali tagozatra felvett diákok felvételi pontjainak iskolai átlaga.

Az élmezőnyben budapesti intézmények vannak túlsúlyban, de a TOP 100-ba idén az ország minden megyéjéből került be középiskola. Heves megyét egyedüliként a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium képviseli, amely a 86. helyet foglalja el a rangsorban.

A Berze rendszeres szereplője a középiskolai rangsornak, egy-egy évet leszámítva rendre rajta vannak a 100-as listán.

– A friss rangsor szerint idén ezek alapján a kemény, szamon kérhető és objektív mutatók alapján Heves megyében a miénk a legjobb középiskola, amire nagyon büszkék vagyunk, ráadásul néhány Pest megyei és egy bajai iskola mellett a Dunától keletre a mi intézményünk az egyetlen nem megyeszékhelyen működő gimnázium – mondta érdeklődésünkre Dr. Czinder Péter igazgató, aki azonban hozzátette, hogy ez csak az érem egyik oldala. – Legalább ilyen büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket a tanítási órákon kívül sikerül elérniük. A berzés diákok nagy kedvvel vesznek részt a kollégáim által szervezett számos iskolán kívüli programon, a hozzánk járó diákok jókedvűek, lelkesek és intelligensek, aminek köszönhetően az iskola lelkülete is példamutatóan alakul. Ebben a kollégáimnak múlhatatlan érdeme van, és ez ezer listánál is fontosabb – fogalmazott az igazgató.

A HVG listájának élén egyébként az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziuma áll. A második helyet – holtversenyben – a szintén budapesti Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium szerezte meg. Az első tíz helyezett közül nyolc budapesti, közéjük egy budaörsi és egy veszprémi gimnázium került be. A Berze Nagy János Gimnázium legutóbb két éve szerepelt a listán, akkor a 78. helyen zárt.

Kiemelt tartalmak