3 °C

 
 
12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

Bővebben


Rendhagyó testületi ülés: a pályázatokat és a támogatásokat is felfüggesztették

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.03.26. csütörtök
 
 
  Szerző: Juhász Marianna
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel a megszokottól eltérő munkarendben zajlott csütörtökön a gyöngyösi képviselő-testület ülése, valamint az azt megelőző bizottsági egyeztetések.

   

  Hiesz György polgármester elmondta: habár a 2011. évi 128-as törvény értelmében a jelenlegi veszélyhelyzet miatt a képviselő-testületnek nincs döntési joga, ezt egy személyben a polgármesterre ruházza át.

  - Ennek ellenére a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket kivéve nem szerettem volna a képviselők véleménye, valamint széles körű egyeztetés nélkül dönteni. Ezért eltekintve a szokásos személyes megjelenéstől, most írásban, elsősorban e-mailben juttatták el hozzám a képviselők javaslataikat - tette hozzá a polgármester.

  A márciusi testületi ülésen 46 napirendi pontban kellett állást foglalni.

  Döntés született arról, hogy a grémium a jelenlegi helyeztre való tekintettel felfüggeszti azokat a pályázati lehetőségeket, melyekkel az önkormányzat egyebek között civil szervezeteknek, kulturális és sportegyesületeknek, valamint a helyi nyugdíjas közösségeknek biztosított volna támogatást. Ugyanis a főként rendezvények megszervezésére igényelt pénzbeli segítség "békeidőben" tennék lehetővé a tervezett programok megszervezését.

  A most visszavont pályázatokat a veszélyhelyzetet követően ismét kiírják.

  A költségvetés helyzetére, illetve a vírushelyzetre való tekintettel a testülethez benyújtott támogatási kérelmeket sem fogadta el a grémium. Kivétel ez alól a két helyi polgárőrszervezet, melyek munkájára vélhetően nagy szükség lesz, ha fokozódna a vírushelyzet.

  Továbbá nem született döntés olyan kérdésekben, amelyek teljesítése nem határidőhöz kötött.

  Szükség volt az idei költségvetés módosítására, részben az állami normatívákból, részben az önkormányzat saját forrását növelő többletbevételek, valamint a kiadások csökkenése miatt.

  A testület szentesítette azt a múlt heti polgármesteri döntést, miszerint a vészhelyzet idején sem a lakbérköltséget, sem a parkolási díjat nem elemik Gyöngyösön. Nem változik továbbá több térítési díj sem, ideértve a gyerekek és az idősek intézményi étkeztetését és a szociális térítési díjakat.

  A város nem szeretne lemondani a már kiírt, az EU által is támogatott pályázatokról, ezért elfogadta a testület Gyöngyös közbeszerzési tervezetét is.

  A grémium felhatalmazta a polgármester arra, hogy az önkormányzat átmeneti szabad forrásait saját döntése alapján állami kötvényekben kösse le. Hiesz György hangsúlyozta szeretne olyan pénzügyi konstrukciót választani, amely a város számára a legkedvezőbb hozamot biztosítja, valamint fontos szempont, hogy a későbbiekben az önkormányzat veszteség nélkül vissza tudja vásárolni a kötvényeket.

  A képviselők úgynevezett szükségköltségvetés elkészítésére kérték az önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetőit. A kiesett bevételek miatt a pénzügyi válságtervnek tartalmaznia kell a társaságok költségcsökkentő intézkedéseit, ám az év elején megszavazott béremeléstől nem tekinthetnek el. A veszélyhelyzet idején a cégvezetőknek minden hónap 15-ig meg kell küldeniük a képviselő-testületnek a jelentést. Ez alól a Várostérségfejlesztő kivételt képez, ugyanis a cég üzleti tervét elfogadták a képviselők, hogy gőzerővel dolgozzanak a cég munkatársai az európai uniós pályázatok és a hozzájuk kapcsolódó közbeszerzési döntések előkészítésén.

  Új utcanévről is szavaztak a képviselők, a Tó utca nevet kapta a Tesco és az OBI áruház mögötti, tó előtt elvezető útszakasz.

  A polgármester bejelentette: veszélyhelyzetre való tekintettel a közmunkaprogramot és a közérdekű munkavégzést is leállítják az idén.

  A testület az útkarbantartási feladatokra beérkező pályázatok alapján az Andezit Kft.-t hirdette ki nyertesként. A társaság végzi majd az idén a kátyúzási feladatokat az önkormányzat fenntartásában lévő utakon.

  A képviselők döntése értelmében a város legrangosabb kitüntetése, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate díj egyéni jutalmazottja dr. Elek Ilona, a Bugát Pál Kórház szemész főorvosa és Palik Tibor gyöngyösi vállalkozó. A csoportoknak adható elismerést a Gyöngyösi Kézilabda Klub érdemelte ki.

  A díjátadó ünnepség időpontját a koronavírus-járvány lecsengése után jelölik meg.

  A megyei közgyűlés által meghirdetett kitüntetések díjazottjaira is javaslatot tett az önkormányzat. A Heves Megyéért Kitüntető Díjra Báryné dr. Gál Editet, a Mátra Múzeum igazgatóját, a Heves Megyei Családokért Díjra pedig Aradi Máriát tartották érdemesnek.

  A koronavírus-járványhelyzettel kapcsolatos helyi információk a
  gyongyos.hu/koronavirus
  oldalon


  Közösségi funkciók