Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Újra kell gondolnunk a természettel kialakított kapcsolatunkat!

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 06. 05. Hírek

Ma van a környezetvédelmi világnap. 1972 óta, minden évben június 5-én hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen rossz irányba haladunk és cselekednünk kell. Az ENSZ legfőbb célkitűzései, az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, a környezetszennyezés megelőzése.

Csak néhány adat, ami szemlélteti pazarló életmódunkat és azt a károkozást, amelyet a bolygónkkal teszünk.

  • Évente 60 milliárd tonna kőolajat és földgázt égetünk el a fűtés közben, az iparban és az autók motorjában.
  • Az elmúlt 100 évben a föld légkörében a szén-dioxid aránya kereken 25%-kal nőtt. Csupán ez a tendencia már katasztrófához vezethet!
  • Hazánkban a halálokok egynegyede vezethető vissza a környezetszennyezésre.
  • A háromezer magyarországi településből kilencszázban az ott élő több mint 300 ezer ember zacskós ivóvizet fogyaszt, mert a kutak vizének nitráttartalma a megengedett határértéknél jóval magasabb. Ez az arány rohamosan tovább romlik.
  • Magyarországon évente három Gellért-hegynyi hulladékot termelünk.

Az UNESCO főigazgatója a világnap kapcsán intézett tavalyi beszédében kiemelte, az elmúlt évben a környezeti válság látványos és nyugtalanító módon mutatta meg magát. Miközben az éghajlatváltozás hatásait drámai módon szemléltették a trópusi esőerdőket pusztító tűzvészek, a COVID-19 világjárvány is kíméletlenül rávilágított a biodiverzitást sújtó válságra. Az egészségügyi veszélyhelyzet egy olyan figyelmeztetés, amelyet közösen kell meghallanunk: most alapjaiban kell újragondolnunk kapcsolatunkat az élővilággal, a természetes ökológiai rendszerekkel és azok biológiai sokféleségével.

Nem kell azonban másoktól várni a megoldást, a változás mi magunk vagyunk. Akár már otthonunkban elkezdhetjük egy szebb és tisztább jövő építését. Próbáljunk meg lépésről lépésre kialakítani egy olyan életmódot, ami lehetőség szerint minél nagyobb összhangban van a természettel. Ne használjunk műanyagot, rövid távon közlekedjünk gyalog vagy biciklivel, ha lehetőségünk van rá termeljük meg magunknak a zöldségeket, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, csak néhány apróság, amelyekkel jelentős eredmények érhetők el.

Kiemelt tartalmak