Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Tovább apad a Sástó vízszintje

2022. 08. 17. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 08. 23. 09:10

Még július elején számoltunk be róla, hogy a kritikus 60 centiméter alá csökkent a Sástó vízszintje, és nagy esély van rá, hogy a nyár végére akár teljesen eltűnjön a víz a tóból. A Gyöngyös közigazgatási határain belül fekvő területet üzemeltető Városgondozási Zrt. a szakhatóságok bevonásával próbált megoldást találni hazánk legmagasabban fekvő tavának vízutánpótlására, egyelőre azonban úgy fest, hogy csak az időjárásban bízhatunk, a tó vizének mesterséges pótlására nincs lehetőség.

A Sástót mesterséges módon alakították ki az 1960-as években, azóta a Mátra egyik legkedveltebb kirándulóhelye, természetvédelmi szempontból is fontos terület, amely Natura 2000-es védelem alá tartozik, számos védett állat- és növényfaj élőhelye. A tó vízutánpótlása kizárólag természetes módon történik, azonban az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása miatt ezek a források elapadtak, a vízszint pedig folyamatosan csökken. A Városgondozási Zrt. a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot és az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot is megkereste a mesterséges vízpótlás lehetőségeivel kapcsolatban, ám nem kapott a Sástó sorsának szempontjából kedvező válaszokat.

A vízhasznosítás szempontjából ugyanis a lakosság ivóvízellátása prioritást élvez, azonban az aszály miatt a mátrai víztározókban is kevesebb a víz megszokottnál, ami miatt korábban a felső-Mátra 27 településén I. fokú vízkorlátozást is el kellett rendelni – emlékeztetett válaszlevelében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerint a tó vízpótlása természetvédelmi szempontból kedvező lenne, ám ivóvizet csak klórmentesítési eljárás után lehetne a tóba engedni. Mint levelükben írják, a védett kétéltűek és szitakötők kifejlődtek, így az egyedek a kiszáradó területet képesek elhagyni. A Sástó hasonlóan alacsony vízállására, sőt szinte teljes kiszáradására is volt már példa – emlékeztet a terület természetvédelmi kezelője.

A tavat tehát csak az időjárás mentheti meg a kiszáradástól, egyedül a csapadékban bízhatunk. A Városgondozási Zrt. közben azokat a módszereket kutatja, amelyek a tó vízutánpótlását hosszú távon segíthetik, így a kútfúrás feltételeit és lehetőségeit tárják fel, és vizsgálják annak lehetőségét is, hogyan vezethetnék a kemping épületeinek tetejére hulló csapadékot a tóba.

A Városgondozási Zrt. szakemberei egyébként a hetekben medertakarítási munkákat végeztek a tavon.

Kiemelt tartalmak