ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Történelmi megemlékezések Gyöngyösről – az Orczy-kastély

2022. 04. 09. Hírek | Színes

A Mátra Művelődési Központ történelmi rovatában ezúttal az Orczy-kastély épületéről és történetéről olvashatnak.

Az Orczy családot Gyöngyös főbirtokosainak tekintették: a birtokot és bárói rangot megszerző Orczy Istvánt a város főtemplomában helyezték örök nyugalomba. A család itt élő tagjai az 1930-as évekig meghatározó szerepet töltöttek be a város életében.

A gyöngyösi Orczy-kastély története Orczy Istvánnal kezdődik, aki 1708-ban feleségül vette Petrovay Zsuzsannát, így házassága révén hozzájutott több gyöngyösi birtokhoz. Akkori lakóháza a Fő téren állt, a város keleti részén pedig 1723-ban majorságot hozott létre. Fia, I. Lőrinc barokk stílusú kastélyt építtetett, melyhez egy fényűző barokk kert tartozott. Az épület pontos tervezője nem ismert, azonban feltételezhető, hogy Quadri József és Kristóf kőművesek nevéhez köthető.

I. Lőrinc sokat tartózkodott Pesten és Tarnaörsön, a gyöngyösi kastélyt leginkább vadászatok alkalmával látogatta. Halála után a birtokot fia, József örökölte, aki helyreállította a kastély korábbi fényét. A legjelentősebb átalakításokat azonban József fia, II. Lőrinc végezte. Az 1820-as években a korábban barokk stílusú kastélyt klasszicista stílusban építette át Zofahl Lőrinc tervei alapján. Később feleségével, Batthyány Terézzel a birtokon telepedett le.

II. Lőrincnek nem született fiú örököse, így halála után Anna nevű lánya örökölte a birtokot. Az utolsó években Anna a leányával élt a kastélyban, melynek már csak felső szintjét használták, a földszintet gimnáziumi tanároknak adták bérbe. Végül 1937-ben eladták a kastélyt 240 ezer pengőért a városnak.

1939 és 40 között lengyel menekülteknek adott otthont a birtok, majd itt működött a városi tanács és a városi kertészet. A kastély állapota a 40-es évekre megromlott, az Iparitanuló Intézet Tanműhelye kapott helyet az épület falai között.

A helyreállított Orczy-kastélyt 1957-től a Mátra Múzeum vette birtokba. 2005-ben a kastély újabb felújításon esett át a Grafit 37 Építész Iroda Kft. tervei alapján. A kastélyban Orczy emlékszobákat, vadászattörténeti és helytörténeti kiállítást és a földtörténeti korokat bemutató interaktív termeket rendeztek be. Továbbá a kastély ad helyet a múzeum védjegyévé vált mamutcsontváznak is.

Forrás: B. Gál Edit: Az Orczy-kastély építés- és birtoklástörténete, Mátrai Tanulmányok, Gyöngyös, 2005
Új fotók: Tihanyi Stella

Kiemelt tartalmak