Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Történelmi megemlékezések Gyöngyösről – az 1848-49-es emlékmű

2022. 03. 15. Hírek | Színes Utolsó módosítás: 2022. 03. 16. 16:42

A Mátra Művelődési Központ történelmi rovatában ezúttal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére felállított szoboregyüttesről olvashatnak.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékműve

Az emlékművet Györfi Sándor szobrász tervezte a Városszépítő- és Védő Egyesület kezdeményezésére. A 2002-ben felállított alkotás a Könyves Kálmán téren áll Gyöngyösön.

Az alkotás három különböző részlete adja meg a végső kompozíciót. A 3-3 dór oszlopon álló, középen csúcsosodó diadalív előtt áll Kossuth Lajos fiatalkori szobra, vele szemben pedig a magyarságot jelképező turulmadár kapott helyet.

Kossuth Lajos szobra

Kossuth Lajos bronz szobránál ügyeltek a külső pontos leképezésére, beleértve az akkori viselet tökéletes rekonstruálását. Kossuth Lajost egy zsinóros gombolású, térdig érő szűk mentében és egy laza zsinórral befűzött magasan felvágott ujjú kabátban ábrázolják, amelyet később róla neveztek el. Jobb kezében egy papírtekercs található. Az alkotó figyelt arra is, hogy a szobor arckifejezésében tükröződjön az elszántság, a hit a forradalom eszményeiben.

Az emlékmű része a különálló turulmadár.

A szoboregyüttes különálló, de a kompozíció részét képző turulmadár szintén bronzból készült. A turul a magyar mondák legendás madara. Attilától Géza fejedelem idejéig a koronás fejű turul volt a magyarság hadi jelvénye.

Fotó: Tihanyi Stella

Kiemelt tartalmak