ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Százötven éve született Richter Gedeon

2022. 09. 22. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 09. 30. 11:44

Százötven évvel ezelőtt született Richter Gedeon, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője, a Kalmopyrin megalkotója. A világhírű gyógyszerész Gyöngyösön nevelkedett, ezért Tóth Vilmos középiskolai történelemtanár kezdeményezésére a város képviselő-testülete is megemlékezett születésének évfordulójáról.

Hiesz György polgármester a képviselő-testület szeptemberi ülésének napirendje előtt emlékezett meg Richter Gedeonról, aki Gyöngyösről indulva ért el olyan változásokat a gyógyszeripar területén, amelyek a mai napig világszerte éreztetik hatásukat. A képviselő-testület az ülés szünetében a gyógyszerész Hanisz Imre téren álló emléktáblájánál, valamint egykori iskolájának falánál helyezett el koszorúkat.

Richter Gedeon 1872. szeptember 23-án született Ecséden. Szülei halálát követően egyéves korától árvaként Gyöngyösön nevelkedett, a ferences gimnáziumban tanult, majd 1890-től itt volt gyógyszerészgyakornok. 1895-ben szerzett gyógyszerész oklevelet, majd több európai gyógyszergyárban tanulmányozta a gyógyszergyártás módszereit. 1907-ben építette fel Magyarország első gyógyszergyárát, amelynek első nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott Kalmopyrin volt, a Hyperol nevű fertőtlenítő pedig az első világháborúban kapott jelentős szerepet. A második világháború elején az addigra 24 szabadalommal rendelkező gyár már öt világrészre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett, 34 államban bizományi raktárt létesített, ezzel Magyarország első multinacionális vállalatává vált.

Richter Gedeont a zsidótörvények miatt 1942-ben megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, aminek következtében a gyár működése 1944-re megbénult. Richter Gedeont, a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjét 1944. decemberében a nyilasok kivégezték: sok zsidó sorstársához hasonlóan őt is a Dunába lőtték.

Kiemelt tartalmak