Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nézzen be a víztoronyba!

2022. 07. 19. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 07. 26. 14:36

A gyöngyösi víztorony az 1917-es nagy tűzvész utáni újjáépítés emblematikus épülete, nem mellesleg a korszak építészetének egyik legtekintélyesebb mérnöki alkotása, amely egy sor kiegészítő funkciót is ellátott, és a mai napig van szerepe a város ivóvízellátásában. Az 1927-ben felépült víztoronyban Szilágyi Attila városfejlesztési és városüzemeltetési igazgatóhelyettes vezette körbe a Gyöngyösi TV stábját.

Az 1917-es nagy gyöngyösi tűzvész hatalmas pusztítást okozott a városban. A kórház mosókonyhájából elindult lángok rendkívül gyorsan terjedtek a szűk utcákban szinte összeérő háztetőkön, több száz épületet emésztettek fel, a történelmi belváros szinte teljesen leégett. Az oltást számos körülmény nehezítette, ezek közül az egyik legjelentősebb a vízhálózat hiánya volt, ezért a tűzvészt követő újjáépítés során a városi közműrendszer kiépítését a legsürgetőbb feladatok közé sorolták.

A tűzvész után kialakított korszerű víziközmű-rendszer legfontosabb műtárgya a város határában felépített, 550 köbméter tárolókapacitással bíró víztorony volt, amely a korszak mérnöki csúcsteljesítményének számított. Wälder Gyula tervező nem csak arra talált megoldást, hogy a korszerű építési technikák mellett a helyi sajátosságokat is megjelenítse épületében, de a víztartályt körülölelő falak és pillérek révén a kor víztornyainak egyik nagy hiányosságát, a könnyű túlmelegedést is megoldotta, a gyöngyösi víztorony még kánikula idején sem melegedett túl, és egészen a késő esti órákig hűs ivóvizet biztosított a városban élőknek. A külső héjnak köszönhetően ráadásul az épület egy sor egyéb funkciót is el tudott látni: működött itt tűzfigyelés és nyomda, de lakásokat is kialakítottak.

A műemléki védelem alatt álló víztorony falán az egyik legmívesebb Gyöngyös-címert helyezték el, Wälder Gyula átdolgozásában a városcímer barokkizáló motívumokkal gazdagodott, miközben a klasszikus címer minden elemét megtartotta.

A Petőfi Sándor utcában álló víztornyot a Heves Megyei Vízmű Zrt. a mai napig üzemben tartja, és bár a város ivóvízellátásának túlnyomó részét a Sárhegyen épült tározók elégítik ki, tartalékként a műemlék víztoronynak is megvan a helye a hálózatban.

A Gyöngyös és az egykori legendás polgármester, Puky Árpád munkásságának szimbólumaként számon tartott víztorony tíz évvel ezelőtt esett át nagyobb felújításon, akkor a Heves Megyei Vízmű Zrt. az épület kupoláját renoválta, és a terveik szerint a századik születésnapjára teljes felújításon is átesik majd az építésekor Gyöngyös legmagasabb épületének számító torony.

A víztoronyról és annak építéséről egy sor érdekességet feltár a Gyöngyösi TV riportja: A Nézőtér stábját Szilágyi Attila, a gyöngyösi önkormányzat városfejlesztési és városüzemeltetési igazgatóhelyettes vezette körbe a különleges építményben.

Kiemelt tartalmak