Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Negyvenöt éves a Mátra Művelődési Központ

2023. 11. 08. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 11. 15. 09:12

1978. november 7-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Mátra Művelődési Központ, amely azóta Gyöngyös kulturális központjaként működik, és ma is a legkorszerűbb feltételeket nyújtja a közösségek számára. A 45. születésnap alkalmából a ház történetét bemutató kiállítást és nagyszabású, jubileumi gálaműsort rendeztek.

Gyöngyösön az 1960-as években merült fel először egy új művelődési központ létrehozásának gondolata, amelyet először az akkoriban újonnan felépült Nyolcvanas városrészben terveztek felépíteni – idézte fel a jubileumi kiállítás megnyitóján Hiesz György polgármester. A városvezető úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a Mátra Művelődési Központ a város és a térség kulturális központjává válhasson, az épület kevés lett volna, szükség volt azokra az elhivatott szakemberekre és csoportokra is, akik és amelyek élettel töltötték meg a mintegy 3900 négyzetméteres teret. Hiesz György a néhai Szívós Józseftől, a Mátra Művelődési Központ első igazgatójától kezdve köszönetet mondott a ház valamennyi vezetőjének, akik a kor kihívásaival együtt változó környezetben, intézményként, majd gazdasági társaságként vezették a központot, amely ma is számos civil közösségnek, kulturális csoportnak biztosít helyet összejöveteleikhez, próbáikhoz és előadásaikhoz. A Mátra Művelődési Központ a közelmúltban két pályázat révén kívül-belül megújult, így minden feltételt biztosít a csoportok működéséhez és a legkülönfélébb kulturális programokhoz, színházi előadásokhoz és koncertekhez.

Nézze meg képgalériánkat!

A ház csoportjai a kiállítás megnyitóját követően egy nagyszabású, jubileumi gálaműsor keretében álltak színpadra a közel 500 fő befogadására alkalmas színházteremben, ahol dr. Szén Gabriella önkormányzati képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke köszöntötte a vendégeket. A képviselő úgy fogalmazott: az a szellemiség, amellyel a Mátra Művelődési Központot 45 évvel ezelőtt átadták a közművelődésnek, a mai napig fennmaradt. Szén Gabriella 17 éven át látogatta a Vidróczki Néptáncegyüttes próbáit a Mátra Művelődési Központban, amivel kapcsolatban azt mondta: generációk nőttek fel a házban, amely mindig tárt kapukkal várta a szabadidejüket tartalmasan eltölteni szándékozó fiatalokat, az ott dolgozók pedig nagy odaadással szolgálták ki azokat a csoportokat, amelyektől „Gyöngyösnek szép lelke van”.

A képviselő beszéde után Szilágyi Erzsébet, a Mátra Művelődési Központ volt igazgatója idézte fel az elmúlt évtizedeket, majd a „művház” csoportjai mutatkoztak be a jubileum alkalmából készített műsorukkal, és az est végén a születésnapi torta sem maradhatott el.

Kiemelt tartalmak