ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

„Megint beleszürkültünk a rendszerbe”

2022. 10. 23. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 10. 28. 11:42


Ahogy a szocializmus éveiben elfeledtették a magyarokkal 1956 emlékét, úgy szürkül bele ma is a társadalom abba a rendszerbe, amely az ismét agresszorként fellépő Oroszország pártját fogja – vont párhuzamot a múlt és a jelen között Hiesz György polgármester az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett városi ünnepségen.

A szokásoknak megfelelően a Szent Bertalan-templomban celebrált ünnepi szentmisével kezdődött a városi megemlékezés Gyöngyösön október 23-án. Ezt követően a megemlékezők átvonultak az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművéhez, ahol hat év után ismét Hiesz György polgármester mondott ünnepi beszédet.

Nézze vissza a megemlékezés online közvetítését!

„Hatvanhat évvel ezelőtt rés keletkezett a nagy szovjet birodalom megdönthetetlennek hitt bástyáján” – idézte fel beszédében az 1956-os történéseket a polgármester, aki szerint az akkori fiatalok, munkások, értelmiségiek csodát tettek azzal, hogy a nyugati hatalmak támogatásának hiányában is felvették a harcot a világ egyik legerősebb hadseregével. „Hová lett az a lendület, az az igazságkeresés, az a szabadság utáni vágy, az az összefogás, hová lettek a mindig lázadó, igazságkereső fiatalok?” – tette fel a kérdést a polgármester, akinek családtagjait jelentős retorziók érték 1956 után. A városvezető szerint – csakúgy, mint a 70-es és 80-as években – a magyarok jó része most is beleszürkült a rendszerbe, és elfelejtette 56 hőseinek valódi üzenetét.

Hiesz György ugyanis emlékeztetett: 1956-ban – ahogy 1848-ban is – az orosz, illetve a szovjet birodalom fojtotta vérbe a magyar szabadságharcot. A polgármester szerint a magyarok közül sokan elfelejtik ezt, amikor az Ukrajnát agresszorként lerohanó Oroszország pártját fogják, és nem a megtámadott ukrán néppel vállalnak szolidaritást, amivel egyedül maradtunk Európában. A városvezető szerint a változásba vetett hit hiánya miatt emelik fel kevesen a szavukat a társadalmi igazságtalanságok ellen, amiért a politika tett a legtöbbet, így megoldást is csak a politika megváltoztatásával lehet elérni. Hiesz György szerint elsősorban párbeszédre, valamint egymás kirekesztésének megszüntetésére lenne szükség ahhoz, hogy az alapvetően igazság- és szabadságszerető magyar nép ismét méltó legyen 1956 hőseinek emlékére.

Nézze meg galériánkat!

A beszédet követően a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium diákjai adtak ünnepi műsort, majd pártok, intézmények és civil szervezetek helyezték el koszorúikat az 1956-os emlékműnél.

Kiemelt tartalmak