Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

„Lépjünk egyet vissza, hogy a nemzet kettőt léphessen előre”

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 03. 15. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 03. 22. 18:25

Ahogy 1848-ban Batthyány Lajos kormányának tagjai, úgy a mai politikusok is félre kell, hogy tegyék egyéni érdekeiket, hogy a megosztottság helyét átvegye az együttműködés – Dudás Róbert, a március 15-i városi ünnepség szónoka szerint csak így érheti el a társadalom az 1848-ban kitűzött célokat.

A hagyományoknak megfelelően Bogdány József egykori honvéd tizedes sírjánál kezdődött az ünnepi megemlékezés március 15-én Gyöngyösön. A Városszépítő- és Védő Egyesület által szervezett főhajtást követően a Szent Bertalan-templomban ünnepi szentmisét celebráltak a nemzetért, majd az emlékezők az Orczy-kastély falán elhelyezett emléktáblánál helyezték el koszorúikat. Az ünnepi műsor helyszíne a Könyves Kálmán téren álló 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékműve volt, ahol Dudás Róbert országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

A politikus arról beszélt: a politikának példát kellene vennie Batthyány Lajosról, aki az 1848. március 15-i forradalom után Magyarország első miniszterelnökeként olyan kormányt állított fel, amelyben minden jelentős politikai irányzat képviselője jelen volt. „Legyen szó felekezeti hovatartozásról, vagy a származás előkelőségéről, a köznemesektől az arisztokráciáig, protestánsok és katolikusok egyaránt képviselve voltak a ’48-as kormányban” – fogalmazott a képviselő, aki szerint elengedhetetlen, hogy a politikusok most is képesek legyenek visszalépni egyet egyéni meggyőződésükből és önérzetükből azért, hogy aztán a magyar jövő, a kollektív és egyéni szabadság érdekében kettőt léphessenek előre. A képviselő ugyanakkor emlékeztetett: mindez nem volt magtól értetődő, hiszen Széchenyi István és Kossuth Lajos komoly vitát folytatott, amely a politikai közgondolkodásunkban a mai napig tetten érhető.

Dudás Róbert szerint a társadalmat szándékosan mesterséges kategóriákra osztók miatt nem sikerült máig elérnünk az 1848-ban kitűzött célokat, és ezért van hazánk ma is úgy elmaradva a fejlett, nyugati társadalmak mögött, mint 174 évvel ezelőtt volt. A képviselő azt mondta: a nemzet akkor indulhat el felfelé, ha a gyűlöletet tisztelet váltja fel, ha az árkok helyett hidakat építünk, és kezet nyújtunk egymásnak ahelyett, hogy eltaszítanánk azt.

A politikus beszédében kitért az Ukrajnában dúló háborúra is, és azt mondta: Magyarország feladata megvédeni a békét és a határait, és sem katonával, sem fegyverrel nem szabad beavatkoznia a konfliktusba, miközben erkölcsi kötelességünk segíteni a háború elől menekülőknek.

Dudás Róbert azzal zárta gondolatait, hogy ma is ugyanazokért az értékekért kell kiállnunk, amelyekért a márciusi ifjak küzdöttek annak idején: „háború helyett békét, gyűlölet helyett tiszteletet, elnyomás helyett jólétet minden magyarnak”.

A beszédet követően a Pesti Zenés Színpad művészeinek műsorát léthatták az emlékezők. Fellépett Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, valamint Udvarhelyi Boglárka és Kiss Tivadar énekművész.
Az ünnepi programsorozat zárásaként Hiesz György polgármester és Jakkel Mihály, a Városszépítő- és Védő Egyesület elnöke helyezett el koszorút Kossuth Lajos szobránál.

Az ünnepi programsorozatról készült fotógalériát itt találja:

Kiemelt tartalmak