ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A Védőnői Szolgálat, anyatej és véradás

2021. 02. 01. A Védőnői Szolgálat, anyatej és véradás Utolsó módosítás: 2021. 11. 03. 09:58

Az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló 39/2016. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza az utcanév (házszám) alapján történő besorolást a 8 védőnői körzetbe.

Feladatellátás: Gyöngyös, Dózsa György utca 20-22.

A területi védőnői gondozás szakterületei: várandósok, gyermekágyas anyák, újszülöttek, 1-3 éves kisdedek, illetve 3-6 éves gyermekek és családjaik gondozása, egyéni és közösségi egészségfejlesztési programok szervezésében, megvalósításában való részvétel, illetve nővédelem. A védőnő kiemelt figyelmet fordít a gyermek pszichoszomatikus fejlődésére, a szocializációra, gondoskodik a szűrővizsgálatok megtörténtéről és az életkornak megfelelő egészséges életmódra történő nevelésről. 

Iskolai védőnők:

Az iskola-egészségügyi tevékenység keretében az iskolavédőnő által önállóan ellátandó feladatok: alapszűrések végzése, a gyermekek, tanulók személyi higiénéjének, testi, szellemi fejlődésének ellenőrzése, regisztrálása, az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos szervezési, előkészítési feladatok elvégzése, a krónikus betegek, magatartási zavarokkal küzdők életvitelének segítése, részvétel az egészségtan oktatásban, testnevelés, gyógytestnevelés, technikai órák, iskolahelyiségek és környezet, az étkeztetés higiénés ellenőrzésében való részvétel, védőoltásokkal kapcsolatos előkészítési, szervezési, lebonyolítási feladatok, kapcsolattartás a szülőkkel.

Az Anyatejgyűjtő Állomás 1966 óta működik Gyöngyösön. Azok az édesanyák, akik saját gyermekük ellátásán túl szeretnének másoknak is segíteni, a szükséges szűrővizsgálatokat követően az Anyatejgyűjtő Állomáson adhatják le az anyatejet. Az állomás munkája a területi védőnői szolgálat feladatainak ellátását teszi teljessé. Fő feladata az anyatej begyűjtése, hőkezelése és szétosztása a rászorulók között. Az asszisztensek szoros kapcsolatot tartanak a gyermekorvosokkal, és rendszeresen konzultálnak a védőnőkkel és a kórház dolgozóival. 

3200 Gyöngyös, Dózsa György u. 20-22

Telefonszám: 06 70 931 5945

A Magyar Vöröskereszt évente 11–13 ezer véradóeseményt szervez az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen. A szakmai hátteret az Országos Vérellátó Szolgálat biztosítja, melynek működését a 323/2006. (XII. 23.) kormányrendelet szabályozza.

Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthet a véradó: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C és a szifilisz kimutatására is.

Forrás: veradas.hu

Az alábbi linken kikereshető, hogy mikor és hol tartanak szervezett véradást:

http://voroskereszt.hu/hogyan-segithetsz/veradas/veradasi-helyszinkereso/

kiemelt tartalmak