Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Ismét a képviselő-testület előtt szerepelt a postabezárások ügye

2022. 12. 16. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 12. 28. 11:27

Nem csak a rezsi, hanem valamennyi működési költség, így például a bérköltség megfizetését várja a Magyar Posta az önkormányzattól a kisposták újranyitásához. A képviselő-testület méltánytalannak tartotta és visszautasította az ajánlatot, ellenben a rezsiköltségek száz százalékának megtérítését is vállalná. A kérdés az év utolsó képviselő-testületi ülésén is napirendre került sok egyéb fontos döntés mellett.

Egyelőre nincs megállapodás a kisposták újranyitásáról

Mint ismert, november 12-étől átmenetileg szünetel a mátrafüredi és a Gyöngyös, Szövetkezet úti postahivatal működése. A Magyar Posta Zrt. energiatakarékossági okokkal magyarázott döntése ellen az érintett területeken lakók is tiltakoztak, és a képviselő-testület is foglakozott a kisposták bezárásával. A grémium még korábban arról döntött, hogy hajlandó az energiaköltségek egy részét vagy akár az egészét is megtéríteni a Magyar Posta számára a postahelyek újranyitásának érdekében. Az állami tulajdonú Magyar Posta válaszában arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy abban az esetben nyithatnak újra a postihivatalok, ha az önkormányzat a meghatározott szolgáltatási díj fejében megrendeli a szolgáltatást. A Magyar Posta ugyanakkor a szolgáltatási díjban nem csak a rezsiköltségeket, hanem a teljes üzemeltetési költséget kívánja érvényesíteni, vagyis azt várja az önkormányzattól, hogy például a bérköltségeket, a pénzszállítás költségét és egyéb működési költségeket is fedezze. A grémium nem fogadta el a Magyar Posta ajánlatát, a rezsiköltségeken felül ugyanis az egyéb működési költségek megtérítését nem tartja méltányosnak a 2021-ben 14 milliárd forintos nyereséget produkáló vállalat számára. Az önkormányzat újabb ajánlattal keresi meg a Magyar Postát, amelyben a rezsiköltségek száz százalékának megfizetését vállalja szolgáltatási díjként átadni a társaságnak, de a Posta által adott 40 millió Ft + ÁFÁ-s ajánlatot visszautasítja. Az önkormányzat másik javaslatára ugyanakkor továbbra sem érkezett válasz, a város ugyanis szerette volna tudni, mi indokolta, hogy a mátrafüredi postahivatalt bezárják, ugyanakkor az öt állandó lakossal rendelkező Mátraházán továbbra is üzemeltetik a postát. Az önkormányzat a füredi helyett a mátraházai postahivatal bezárását javasolja, és azt is vállalja, hogy az üzemeltetési költségek különbözetét megtéríti. A Magyar Postával történt egyeztetés részleteiről külön tájékoztatót tesz majd közzé az önkormányzat.

Új funkciót kap a Béke téri volt KRESZ-park

Kerékpáros pumpapálya jöhet létre a Béke téren, ahol évtizedekkel ezelőtt KRESZ-park működött, mára azonban annak csak nyomai maradtak. Most az Aktív Magyarország Országos Bringapark Programja keretében kaphat új funkciót a tér, ahol egy kerékpáros pumpapálya valósulhat meg. A pumpapálya egy folytatólagos körpálya, melyet hullámok és kanyarok alkotnak. A Gyöngyösön megvalósuló pályát óvodások és iskolások használhatják, kialakításának köszönhetően a gyakorlottabbaknak is kihívást jelent, kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával és gördeszkával is használható lesz. A pálya kialakítása mintegy 32 millió forintba kerül, amelynek a felét szükséges az önkormányzatnak biztosítania, a fennmaradó összeget a pályázat fedezi.

Fejlesztik a sportcsarnok hangtechnikai rendszerét

A grémium úgy döntött, hogy az önkormányzat 6 millió forinttal járul hozzá a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnok hangtechnikai fejlesztéséhez. A beruházás 20 millió forintba kerül, a költségek fennmaradó részét a Gyöngyösi Kézilabda Klub tao-források bevonásával biztosítja. A hangtechnikai fejlesztés nem csak a sportesemények alkalmával, hanem a csarnok multifunkcionális jellegéhez igazodva akár koncertek alkalmával is használható lesz. Nem ez az első alkalom, hogy az önkormányzat és a klub közös beruházást valósít meg, 2015 óta összesen 850 millió forint értékű fejlesztés valósult meg a városban a Gyöngyösi Kézilabda Klub által előteremtett pályázati források bevonásával.

Fizetni kell márciustól a teremhasználatért a Mátra Művelődési Központban

A képviselők elfogadták a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. 2023-as rendezvénytervét. A társaság mindösszesen 125 millió forint ráfordítással tervezi megrendezi programjait a következő évben. Az önkormányzati tulajdonú társaság a drasztikusan emelkedő energiaárak miatt az eddig 9 millió forintos rezsiköltségét 83 millió forintra becsüli 2023-ban, ennek kompenzálása végett a bevételszerző tevékenységének erősítését szeretné elérni, ezért új szolgáltatási csomagokkal lép ki a rendezvényszervezői piacra. A testület elfogadta a társaság javaslatát a civil szervezetek, művészeti csoportok, önképző körök és szabadidős klubok részére a Mátra Művelődési Központ termei ingyenes használatának megszüntetéséről, vagyis ezeknek a szervezeteknek díjat kell fizetniük a teremhasználatért 2023-ban, amivel hozzájárulnak a rezsiköltségek egy részéhez. A bérleti díjat a piacinál alacsonyabb szinten tervezte meg a társaság, az önkormányzat pedig támogatási rendszert alakít ki azon csoportok számára, amelyek tagdíjbevételükből nem tudják kigazdálkodni a bérleti díjat. A grémium ugyanakkor nem január elsejétől alkalmazza a terembérleti díjakat, csak márciustól, különös tekintettel arra, hogy az év első két hónapjában a művelődési központ energiatakarékossági okokból zárva tart. Addig az önkormányzat a kulturális kerekasztal bevonásával egy új kulturális támogatási rendszert dolgoz ki, és előkészíti a kulturális koncepció módosítását.

Megszűnik az idegenforgalmi adó magánszálláshelyeken fizetendő csökkentett mértéke

A képviselő-testület még novemberi ülésén döntött a helyi adórendelet módosításáról, amelyben meghatározta az idegenforgalmi adó jövőre fizetendő mértékét is, a döntés szerint az adó mértéke 550 forint lesz jövőre, de a magánszálláshelyeken csak 450 forintot kellett volna fizetni vendégéjszakánként. A novemberi döntéssel szemben az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó Heves Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevétellel élt. Észrevételét a Kúria Önkormányzati Tanácsának döntésére alapozta, mely szerint a differenciálás ellentétes a helyi adókról szóló törvénnyel. A gyöngyösi képviselő-testület decemberi ülésén eleget tett a törvényességi felhívásban foglaltaknak, és január elsejétől eltörölte a magánszálláshelyeken fizetendő kedvezőbb adómértéket, így a vendégéjszakánként fizetendő idegenforgalmi adó mértéke 2023. január 1-től kezdődően egységesen 550 forint lesz a város közigazgatási területén lévő szálláshelyeken.

Újabb feladat kerül el az önkormányzatoktól

A hulladékról szóló törvény változásai miatt a grémium módosította az önkormányzat hulladékgazdálkodási rendeletét. A törvényi változások 2023. július elsejétől – a közterületen elhagyott hulladék felszámolásának kivételével – megszüntetik az önkormányzat hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatait. A most elfogadott módosítás az ebből fakadó változásokat vezeti át az önkormányzati rendeletben, amely a közterületen elhagyott hulladék felszámolásával a Városgondozási Zrt.-t bízza meg. A jogellenesen elhagyott hulladék észlelése a városrendészet feladata lesz. A nem közterületi ingatlanokon elhagyott hulladék felszámolásának kötelezettsége az ingatlan tulajdonosát terheli. Az előterjesztés vitája során az a javaslat is napirendre került, hogy az önkormányzat szüntesse meg a most működő három zöldhulladék-lerakót, azokat ugyanis sokan nem rendeltetésszerűen használják, ezzel jelentős fennakadásokat okozva az üzemeltetésben. A város több pontján elhelyezett lerakók helyett egy központi komposztálót üzemeltetne a város, ahol a lakosságnak felügyelt körülmények között továbbra is nyílna lehetősége az ingatlanokon keletkező zöldhulladék lerakására.

Változik a szociális törvény miatt a helyi rendelet

Ugyancsak törvényi változás miatt módosította az önkormányzat szociális ellátásokról szóló rendeletét a grémium. A szociális törvény módosítása az egyén elsőrendű felelősségén túl a hozzátartozók, az önkormányzatok, a karitatív szervezetek és végső soron az állam felelősségét határozza meg a szociális biztonság megteremtésében, vagyis az államnak csak másodlagos, kisegítő jellegű szerepe lesz. A törvény ugyanakkor egységes viszonyítási alapot vezet be a szociális ellátások mértékének meghatározásához, ezt vezette át az önkormányzati rendeletben a testület a decemberi döntéssel.

Támogatások, foglalkoztatások

Jövőre 13 megváltozott munkaképességű dolgozó foglalkoztatását tervezi az önkormányzat a közös önkormányzati hivatalban, valamint az intézményeknél, a Dobó Úti Bölcsődében és az óvodákban. A munkavállalók közül két dolgozót teljes munkaidőben, míg a többieket részmunkaidőben foglalkoztatja majd az önkormányzat a képviselők csütörtöki döntése szerint.

A testület a Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület részére 2,7 millió forint átmeneti finanszírozást nyújtott egy utófinanszírozású európai uniós pályázat megvalósításához 15 napos visszafizetési határidővel.

Képviselői keretek terhére két alapítvány támogatásáról döntött a grémium: az ebrendészeti telepen tartott kutyák támogatására létrehozott Gyöngyösi Állatmentő Alapítványt összesen 250 ezer forinttal, míg az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítványt 50 ezer forinttal támogatták a képviselők.

Kitüntetésekről döntöttek

Az év utolsó ülésén döntöttek az év legkiemelkedőbb sportolóinak elismeréséről. Az év utánpótlás lány sportolójának Pernyész Dorottya búvárúszót, a Mátrai Erőmű Búvárklub többszörös magyar bajnok, 2022-ben felnőtt világbajnokságon győztes, junior Európa- és világbajnok versenyzőjét választották, míg az év utánpótlás fiú sportolója klubtársa, a 2022-ben egyebek mellett felnőtt és junior világcsúcsot úszó, három világbajnoki címet, valamint a felnőtt világbajnokságon egy ezüst- és egy bronzérmet szerző Kiss Nándor lett. Az év utánpótlás-csapatának a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium sportlövőcsapata kapta, akik egyúttal a VAMAV Lövészsportklub sportolói. Az alakulat 2022-ben országos bajnoki címet nyert el.

Az év női sportolójának Herczeg Gyöngyi erőemelőt, a Titán Erőemelő és Fitness SE versenyzőjét választották, aki 2022-ben egyebek mellett Európa-bajnoki és világbajnoki címet szerzett. Az év férfi sportolója címet a 2022-es paralimpián szereplő Dumity Richárd monosíversenyző viselheti, míg az év csapatának a 2021-ben és 2022-ben is országos bajnoki címet szerző VAMAV Lövész Sportklubot választották.

Az Év Sportszakembere kitüntetést Nagy Attila, a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnöke veheti át.

A Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést az idén 90. születésnapját betöltött dr. Fülöp Lajos nyelvész, etnográfus kapta, míg a közösségeknek járó díjat az Attitude Táncműhelynek ítélték a képviselők.

A grémium döntött a Heves Vármegyei Rendészeti és Közbiztonsági díjra való felterjesztésről is, a gyöngyösi önkormányzat Ferenczy Dánielt, a Városrendészeti Igazgatóság vezetőjét terjeszti fel a Heves Megyei Közgyűlés számára. A Heves Vármegyei Klímabarát díjra a grémium a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft.-t terjeszti fel klímatudatos tevékenysége, illetve a város lakosságának, fiataljainak szemléletformálása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Kiemelt tartalmak